0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

youtube://v/5KtPUDuNh4c

A kötődést bórtartalmú lombtrágya adagolásával tudjuk segíteni, virágzás előtt és alatt javasolt a kijuttatása. Érdemes emellett foszfor lombtrágyával több energiához juttatni a tőkéket. Van két egyszerű zöldmunka is, amivel több tápanyagot juttathatunk a virágoknak.

Az egyik a hajtásvégek visszacsípése, más néven a pincírozás.

Virágzás előtt néhány nappal csípjük le a vitorlák végét, ezzel rövid időre megtorpan a hajtásfejlődés és a kész tápanyagok a virágok felé áramlanak. A fürt fölött legalább hat levelet hagyjunk meg, hogy be tudja érlelni a hajtás a fürtöt.

A másik módszer, a gyűrűzés kissé körülményesebb. A fürt alatt néhány milliméter szélesen vágjuk körbe a hajtást és távolítsuk el a háncsréteget. Ezzel ugyanazt a hatást érjük el, mint a pincírozással, vagyis több asszimiláta jut a virágoknak.

Ha virágzás alatt gyűrűzünk, több bogyó kötődik, de később is elvégezhetjük a műveletet a bogyóméret növelésére,

illetve zsendüléskor a színeződés javítására, az érés egyenletesebbé tételére.

A Kerti Kalendárium júniusi számában a legkorábbi (Topfirst) és legkésőbbi (Topend Plus) szilvafajták közül mutatunk be néhányat, és a szilva károsítóit is számba vesszük. Közülük a legveszélyesebbek a szilvadarazsak: már a virágzáskor látható a tojásrakásuk helye a csészeleveleken. Sajnos még mindig sokan a fagynak tudják be a kis gyümölcskezdemények pusztulását, ami pedig a gyümölcsdarazsak számlájára írható, és időben védekezni lehet ellene.

Tanácsokat adunk a paprika termesztéséhez, a biokerti baromfitartáshoz és a kerti tó vagy köré ültethető növények kiválasztásához. Bemutatjuk a fenyőfélék károsítóit és néhány igencsak szúrós gyógynövényt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu