0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén, ahol májusban kutatás-fejlesztést szolgáló vertikális farm nyílt. A tudományos és innovációs együttműködés megkezdését június 7-én jelentették be.

Együttműködési megállapodásuk értelmében

az egyik legfontosabb céljuk olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.

„Egyetemünk és a Tungsram közös érdeke, hogy az agrárium jövőjét mutató vizsgálatok eredményei ne csak a tudományos kutatásban, hanem az oktatásban is hasznosuljanak. Ennek érdekében a MATE vállalja, hogy az újonnan létesülő tanszék működéséhez tananyagot dolgoz ki, igény szerint szakmai továbbképzéseket szervez, közös pályázati lehetőségeket keres, továbbá szaktanácsadással biztosítja a beltéri növénytermesztés és állattartás során felhasználható kutatások előrehaladását” – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora.

„A MATE-val kötött megállapodás mérföldkő a felsőoktatás és a versenyszféra együttműködésében, az egyik első alkalom itthon, amikor egy egyetem és egy vállalat agrárkutatások céljából alapít közös kutatóintézetet” – mondta Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. A vállalat szeretne szerepet vállalni a magyar mezőgazdaság innovatív jövőjében és hozzá akar járulni, hogy ismét a világ legnagyobb agrárkutató nemzetei között tartsák számon. Technológiai szolgáltatóként pedig

képes a MATE-val közös eredményeket piacképes megoldásokká formálni és sikerre vinni. A megállapodás keretében készségesen fogadja a MATE hallgatóit a szakmai gyakorlat és a duális képzés keretében.

Egy hónappal ezelőtt a Tungsram budapesti telephelyén adták át a közép-európai régió első, kereskedelmi méretű kutató és bemutató vertikális farmját, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek.

A 150 négyzetméteres, teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású létesítmény 575 millió forintból épült, amihez 250 millió forinttal járult hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A mesterséges intelligenciát alkalmazó 21. századi technológia számos pontján szenzorok gyűjtik a rendkívül értékes adatokat, amelyekhez az együttműködés keretében már a MATE szakértői és hallgatói is hozzáférhetnek.

„A Tungsram az élelmezésbiztonság és élelmezési autonómia elérésének fontos eszközét látja a beltéri növénytermesztésben”

– hangsúlyozta Jörg Bauer. Úgy fogalmazott: mostantól Közép-Európa legnagyobb agráregyetemével együtt fogják keresni a választ: hogyan lehet egyre kisebb inputtal és egyre nagyobb outputtal élelmet termelni.

„A közös tevékenység már több hónappal ezelőtt megkezdődött” – tájékoztatott dr. Gyuricza Csaba. Kiemelte: az élelmiszer-önrendelkezés az egyik legfontosabb élelmiszerbiztonsági és nemzetbiztonsági kérdés, amely Magyarország számára egyelőre csak lehetőség.

Hosszabb távon azonban, a tudástranszfer révén az országhatárokon túl is hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság megteremtéséhez.

A Tungsram és a MATE kihelyezett tanszékét Helyes Lajos, az egyetem Kertészettudományi Intézetének igazgatója fogja vezetni, akinek tudása és tapasztalata garancia a sikeres szakmai munkára.

„Az egyetem csak a piaci szereplőkkel szoros együttműködésben képes korszerű tudást kínálni”

– hangsúlyozta a rektor, aki a Gödöllőn épülő új kampuszon is vezető partnerként számít a Tungsramra.

A MATE és a vállalat az együttműködés folyamatos bővítését tervezi, aminek részeként közös pályázatokkal és képzési programokkal is meg akarnak jelenni hazai, valamint nemzetközi platformokon, a kutatás-fejlesztés területén pedig nem állnak meg a kertészetnél, hanem egyebek mellett a takarmányelőállítás és az állattenyésztés területén is új technológiákkal kísérleteznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu