0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Rovarok, gombák és szőlőkabóca – Növényvédelmi előrejelzés 25. hét

A kánikula beálltát megelőző napok párás-meleg időjárásában dinamikusan terjedtek a legkülönfélébb növénybetegségek, de a rovarkártevők szaporodását sem hátráltatja már az időjárás. A szőlőben a lisztharmat-peronoszpóra-botrítisz hármasán kívül az amerikai szőlőkabócára kell különösen figyelni.

Június második hetét alapvetően az évszaknak megfelelő nyárias időjárás jellemezte. A nappali hőmérsékleti maximumok általában 25-30 °C körül alakultak és éjszaka sem esett 10 °C alá a hőmérséklet. Csapadék csak szórványosan esett, a talaj vízpárolgása viszont napi 7-8 milliméter. A meleg időben felgyorsult a növények fejlődése és néhány gyümölcsféle érése.

A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a betegségek és a kártevők terjedésének.

Az almafalisztharmat és a varasodás dinamikusan terjed, főként az elhanyagolt gyümölcsösökben. Tünetei nemcsak a leveleken, hanem a diónyi terméseken is megfigyelhetők, de hasonló a helyzet a körtésekben is. A most kialakuló fertőzés nyomán a gyümölcs egyenetlen növekedése miatt torz termés jön létre, de szélsőséges esetben le is hullhat a fáról. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, és a feromoncsapdák ismét fognak almalevél-aknázómolyokat. A vértetű terjedését elősegíti a párás meleg idő, a sűrűsödő lombozat kedvez ennek a folyamatnak. A levéltetvek a hajtáscsúcsok mintegy 20%-át fertőzik.

A zsendülő cseresznyét és meggyet a cseresznyelegyek emelkedő létszámban fertőzik, védekezésre már csak a néhánynapos rovarölő készítmények alkalmasak.

Levéltetvek továbbra is szívogatnak a hajtásvégeken, a mézharmat és a korompenész pedig szennyezi a gyümölcsöt.

A sztigminás levéllikasztó betegség minden csonthéjas lombozatán előfordul, a szüret után a meggyen és a cseresznyén is folytatni kell a védekezést. Az érő gyümölcsökön már fertőz a gyümölcsmonília, főként, ha eső miatt felreped a termés. A szilvamoly rajzása most csökkenőben van, a keleti gyümölcsmolyból viszont a csapdák ismét többet fognak.

A szőlőültetvényekben a leveleken egyre több a lisztharmatos tünet, de a peronoszpórás fertőzés veszélye is maximális. A virágzás kezdete miatt fokozódik a szürkerothadás-fertőzés kialakulásának a lehetősége, különösen csapadékos napokon. Az amerikai szőlőkabócák nagyobbik része már kikelt, a lárvák zöme most L2-es lárvafokozatú, de már előfordulnak L3-as fejlettségűek is, tehát rövid időn belül védekezni kell a kártevő ellen.

Megkezdődött a burgonya sorzáródása, emiatt erősödött a burgonyavész veszélye.

A kórokozó támadásának megelőzésére ideje megkezdeni a védekezéseket. A levéltetvek tömegesen telepszenek be a burgonyaállományokra, de a burgonyabogár is folytatja károsítását. Folytatódik a peterakása, de már vannak kikelt lárvák is, egyelőre nem nagy számban.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

MMG Direkt

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba. Többek között erről is beszélgettünk Éder Tamással, a Hússzövetség elnökével.

youtube://v/ceP7QjWGfRY

Forrás: Kertészet és Szőlészet