0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezért tartják kezelhetetlennek a kazak zsábi lófajtát

Sokan makacsnak, magának valónak, lovas oktatásra alkalmatlannak tartják, a kazak zsábi lófajtát, ám Kisnyárádon rácáfolnak e vélekedésre. A fegyelmező, agresszív bánásmód nem ideális a lovaknál, a zsábi fajtánál pedig egyenesen katasztrófához vezet -vélik a Zsábi Lovasudvarban, ahol nem csak lovagolni lehet megtanulni, hanem az elrontott, kezelhetetlennek tartott lovakat terápiára is várják.

A kazak zsábit kifejezetten munkalófajtának tenyésztették ki. Máshogy is kell foglalkozni velük, az agresszitót pedig a legkevésbé sem viselik el. Tudni kell velük kommunikálni. A szabályoknak nagyon egyértelműek kell lenni – vélik a Zsábi Lovasudvar házigazdái. 

youtube://v/GO84vQD4F8w

Bányai Ferenc és György Annamária néhány évvel ezelőtt költözött Kisnyárádra és nyitotta meg a Zsábi Lovasudvart. Mint mondják több lovuk is hírhedt volt, mielőtt hozzájuk került.

Akadt olyan, amelyik nem tűrt meg lovast a hátán, egy másik „emberevő” hírében állt, mert több lovasnak is kórházi kezelést igénylő sérüléseket okozott,

és volt olyan ló is, amelyiket irányíthatatlannak minősítettek.

Annamária szerint a hiba mégsem a lovakban volt, hanem a bánásmódban. Ezt bizonyítja az is, hogy náluk nagyszerűen dolgoznak ezek az állatok.

„A zsábik másképp „működnek”, mint az európai lovak. Jóval ösztönösebbek, önálló gondolattal bírnak. Ha megtaláljuk a megfelelő hangot velük, akkor nagyon jó társai lesznek az embernek, ha nem, akkor pokollá teszik a gazdájuk életét. A tanításukban és képzésükben nagy hangsúlyt kell arra fektetni, hogy ne erőszakos alá-fölérendelt viszonyt alakítsunk ki, hanem együttműködést, amit a ló megért és el is fogadja azt. Így lesznek rendkívül békések, jól és könnyen kezelhetők.”

Napjainkra a fiatal párnak tizenkilenc egyedre gyarapodott a lóállománya: kilenc tisztavérű zsábijuk és tíz félvérük van. Ferenc hangsúlyozta, hogy a zsábikkal való első találkozásuk után, Magyar Gábor volt nagy segítségükre a tenyésztőmunka elindításában a tenyészállatok kihelyezésével.

Érdekesség a zsábik tartásával kapcsolatban, hogy nem bírják az istállós tartást, kehessé válnak tőle. A kemény hideg sem hajtja be őket fedél alá, ahogyan a süvítő szél, a szakadó eső vagy a hó sem. Csak a nagy nyári melegben mennek be hűsölni az istállóba.

Annamária elmondta, hogy a zsábik előnyei közé tartozik, hogy bár a csődörök rendkívül kemény, határozott és domináns természetűek, ám a lovas alatt rendkívül jól működnek, akár idegen kancák mellett is. Sőt, a sárló kanca közelében is probléma nélkül lehet lovagolni őket.

A Zsábi Lovasudvar különleges szolgáltatása a lóterápia

A házigazdák lovakkal való bánásmódja rendhagyó és kuriózum hazánkban. Kurzusaikon segítik a lovasokat az erőszakmentes lókiképzés elsajátításában,

a csikók, nyers lovak elindításában, valamint irányítják az elrontott, problémás lovak átnevelését a lovas vagy a tulajdonos képzésével egybekötve.

Forrás: Kistermelők Lapja