0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tovább várjuk az országos esőt

Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg.

Kisebb körzetek, sávok jelentős csapadékot kaphatnak, de sokfelé tovább fokozódik a csapadékhiány. Június hónapban eddig alig esett, a talaj így egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is.

A szántóföldi növényeinknek, főleg a nyári kapásoknak, egyre égetőbb szüksége lenne a csapadékra.

Az elmúlt 6-8 nap során csak egy-egy nap fordult elő itt-ott zápor, zivatar az országban, a legnagyobb számban a hétfőről keddre virradó éjjel, és kedd reggel. A csapadék azonban csak kis területre korlátozódott, az ország döntő része pedig teljesen száraz maradt. Az elmúlt 30 nap során sokfelé a 20 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, így a 30 nap alatt mintegy 40-70 mm-es csapadékhiány keletkezett.

A talaj felső fél méteres rétege így tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma, de az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen 30% alatti értékek is előfordulnak.

A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont még van nedvesség, bár az is egyre fogy. Egyelőre jellemzően 60-85% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában ebben a rétegben.

A hőmérséklet maximuma az előző hét második felében 30 Celsius fok körül alakult, majd ezen a héten hőhullám érkezett, 35 fok körüli csúcsértékekkel, megdőlő napi melegrekordokkal. A hőség várhatóan a mai napon fog tetőzni.

A kalászosok és a repce az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. A kalászosok táblái már sárgulnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nem lesz különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni.

A napraforgó a szárnövekedés, a kukorica pedig egy szárcsomós körüli fázisban jár. A melegben intenzíven fejlődnek a növények, egyelőre bírják a száraz időt, de a csapadék egyre jobban hiányzik nekik.

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a meleg, nyári idő.

A kánikula péntektől mérséklődik, a legmelegebb órák hőmérséklete visszatér az ilyenkor szokásos 30 fok körüli értékre. Ma estétől már előfordulhatnak záporok, zivatarok, de országos áztató eső nem érkezik. Azonban van arra esély, hogy pénteken és szombaton nagyobb zivatarrendszerek is kialakulnak, melyek akár nagyobb területet is megöntözhetnek. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam.

A csapadék területi eloszlása nem lesz egyenletes, helyenként felhőszakadás (és jég) is kialakulhat, míg másfelé akár teljesen száraz is maradhat a talaj. Amely így csak foltokban, sávokban ázik majd meg, sokfelé tovább szárad.

A délies áramlás nyugatiasra, északnyugatiasra fordul, pénteken és szombaton többfelé megerősödik a szél, vasárnaptól gyengül a légmozgás. A kukoricára számított hőösszeg is gyorsan növekszik majd, a hét végére az ország nagy részén eléri az 500-550 foknapot. A levegő páratartalma napközben többnyire 40% alá csökken, tartós levélnedvesség nem lesz jellemző.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu