0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megújult a Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház

A klímaváltozás hatására a természetesnél gyorsabban változnak a környezeti viszonyok, így a szakemberek erdőnevelő munkája, aktív segítsége kell ahhoz, hogy az erdők alkalmazkodni tudjanak, és fennmaradhassanak – emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára hétfőn Kaposváron, a SEFAG Zrt. kezelésében lévő Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház átadásán.

Szentpéteri Sándor azt mondta, a térség agráriumának szerves része az erdőgazdálkodás hagyománya, ez abból is látszik, hogy a magán gazdálkodók az északkeleti megyék után itt telepítik a legtöbb új erdőt. Rámutatott arra is, hogy

ezzel nemcsak a saját gazdálkodásukat teszik stabilabbá, hanem jelentősen hozzájárulnak az ország környezeti állapotának javulásához, a karbonsemlegességi célok eléréséhez.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az 50 éves jubileumát ünneplő SEFAG Zrt. is jelentősen kiveszi a részét a fával borított területek növeléséből, hiszen az elmúlt években több mint 100 hektár új erdőt hozott létre, többek között a kormány Természet- és Klímavédelmi Akciótervében meghirdetett vállalás keretében, aminek értelmében a következő tíz évben legalább 10-10 fát ültetnek az adott évben születendő gyermekek után. Emlékeztetett, az erdőgazdaság ökoturisztikai fejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt évtizedben megnőtt a térség vonzereje és látogatottsága. A Kaposvár melletti Gyertyánosi parkerdő évente több tízezer ember számára nyújt egészséges kikapcsolódási lehetőséget.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a magyar társadalomban nagyon jelentős elmozdulás tapasztalható a szabadidő-eltöltés területén: egyre nagyobb az igény az aktív pihenés iránt.

Kiemelte, az idei nyári szezonra a felújított turistaházak átadásának dömpingje várható, jelenleg körülbelül negyven épület fejlesztése zajlik.

A kormánymegbízott azt mondta, hogy a most átadott Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház kiváló lehetőséget kínál mindenkinek, aki családjával vagy barátaival szeretne eltölteni egy vagy több napot nyugalmas természeti környezetben. Ezen a vidéken könnyebb és nehezebb túraútvonalak is várják az aktív turizmust kedvelőket, valamint nagyobb létszámú társaságoknak is minden adott ahhoz, hogy kikapcsolódhassanak.

Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, a szállást és környezetét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsítették. A kulcsosház két különálló szobájában 12 főt tudnak elszállásolni, amit az elmúlt időszakban már birtokba is vettek a turisták.

Kiemelte, a háztól kicsit távolabb a legendás Négy testvér forrás, avarkori ásatás és erdei tornapálya, valamint egy horgásztó is várja a természetjárókat.

Az eseményen részt vett továbbá Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, valamint Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Forrás: Agrárminisztérium