0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sasréten folytatódik a Mecsekerdő túrasorozata

A Mecsekerdő 25 éves erdei iskolái idén egy nyolc útból álló túrasorozatot indítottak, amelynek keretében a Kikerics és a Mókus Suli lelkes erdőpedagógusai arra buzdítanak, hogy a monitor helyett nézzünk körül a természetben, és menjünk velük erdőt járni. A sorozat második kirándulása július 10-én Sasréten, a dél-Zselic üdítően hullámzó lankái között ered a legendás Biedermannok emlékeinek nyomába

Ha báró Biedermann Rezső ma körülnézne egykori hatalmas sasréti birtokán, minden bizonnyal megnyugvással és örömmel nyugtázná, hogy az utódok nemcsak megőrizték, hanem értékként tisztelik évszázados örökségét. A baranyai erdőgazdaság folyamatosan gondozza és fejleszti a környéken található épített és természeti értékeket, a szombati múltidéző túra során ezekkel ismerkedhetünk meg közelebbről a Mecsekerdő erdőpedagógusainak szakvezetésével.

A Zselic festői völgyében vezető öt kilométeres körtúra Sasrétről indul, ám ide is érdemes kisvasúttal érkezni Almamellékről.

Az idén 120 éves „Zselici Csühögő” már önmagában különleges élményt nyújt, ahogy a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban halad a sasréti erdők irányába.

A Kikerics erdei iskolától induló kirándulás főleg hűs, árnyas erdőkön keresztül halad, ahol pedig kiérünk a lombok közül, gyönyörű zselici panoráma fogad. A túra első állomása az impozáns, háromszintes magtár téglaépülete. A hajdani uradalom erdő mélyén álló, mezőgazdasági építészeti különlegessége az utóbbi években új tetőszerkezetet és nyílászárókat kapott, és ezúttal belülről is megcsodálhatjuk – a nyári melegben is kifejezetten hűvös klímájú építmény vastag falai régi fagázos erőgép maradványokat és egy szép boltíves pincét őriznek.

A közelben homokbánya is működött, amely az üvegművességgel foglalkozóknak szolgáltatta az üveggyártás egyik alapanyagát.

A magtár megtekintése után leereszkedhetünk az egykori üveghuta helyszínére, aminek érdekessége, hogy egy tanulóévet Zsolnay Ignác is eltöltött itt, majd 1854-ben a huta megszűnését követően a pécsi Zsolnay porcelángyár vásárolta meg a műhely felszereléseinek, gépeinek többségét. Itt a gyerekek türkiz színű, legömbölyített üvegdarabok után is kutathatnak majd az avarban.

A körtúra utolsó állomásán meglátogatjuk a Cigány-forrást, valamint a németlukafai elfeledett temetőt, ahol a sasréti erdőbirtok vezetésével, valamint a ma vendégházként üzemelő vadászkastély építésével megbízott kiváló szakember, Bázler Ernő és felesége is nyugszik.

A Mecsekerdő túraprogramjain érdemes máskor is bakancsot húzni, és gyűjteni a további kilométereket.

A novemberig tervezett túrák útvonala összesen 40 kilométer, és aki idén legalább 25 kilométert túrázik az erdei iskolákkal, az év végi sorsoláson névre szóló bérletet nyerhet a Mecsextrém Park teljes 2022-es szezonjára.

Az erdei iskolák jubileumi túrasorozatának programjai

  • 2021. 07. 10. Biedermannok emlékeinek nyomában, Sasrét > 5 km
  • 2021. 09. 04. Családi kirándulás terepi szöszmötöléssel, Melegmány > 6,6 km
  • 2021. 09. 11. Biedermannok nyomozójáték Sasréten > 3 km
  • 2021. 09. 18. Családi kirándulás terepi szöszmötöléssel, Remete-rét és Lapis> 6,5 km
  • 2021. 10. 02. Őszi kikerics túra, Sasréti Ősbükkös > 3 km
  • 2021. 10. 16. Fotótúra az őszi Ősbükkösben, Sasrét > 3 km
  • 2021. 11. 06. Családi kirándulás terepi szöszmötöléssel, Dömörkapu és Kantavár > 5,8 km

A július 10-i túrára a tura@mecsekerdo.hu címen lehet regisztrálni 07.09-ig.

Részletek a Mecsekerdő honlapján és facebook oldalán.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.