0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A nyaralókra is vonatkoznak a szigorú növényegészségügyi előírások

A nyári szezon során megnő a külföldi utak iránti érdeklődés, sokan szeretnének különféle növényeket hazahozni emlékbe. Éppen ezért az utazás megszervezése előtt érdemes tájékozódni a növényegészségügyi követelményekről, főképpen, ha harmadik országból szándékozunk növényt, növényi terméket behozni saját célra vagy családtagjaink számára.

Az utasok nem is sejtik, hogy a csomagjukba, bőröndjükbe rejtett növények milyen nagy veszélyt hordozhatnak a rajtuk lévő nem-honos növénykárosítókkal.

Komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak azok az egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon vagy akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növények és termések, amelyek hazánkban nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal.

A külföldi utazások megnövekedett száma – különösen a nyári szezonban – fokozza a kockázatot, hiszen egyetlen növényi hajtás vagy termés is potenciális veszélyforrás lehet.

Az Európai Unió növényegészségügyi rendszere éppen ezért 2019 óta szélesebb körben korlátozza ezen áruk saját célú behozatalát EU-n kívüli harmadik országokból.

Forrás: Nébih