0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megvonhatják-e az egységes területalapú támogatást az időszakosan vízzel borított földek gazdáitól?

Egy nógrádi gazdálkodóhoz ellenőrök érkeztek, majd megvonták az egységes területalapú támogatás (SAPS) egy részét. Az indoklás szerint a műholdfelvételek vízzel borított területeket mutatnak, a szemlére érkező ellenőrök pedig megállapították a gazda egyik gyepterülete az év több mint 6 hónapjában nem alkalmas legeltetésre. Mindez jogszerű? S milyen jövő vár a hasonló cipőben járó gazdálkodókra?

A Kistermelők Lapja olvasója, aki jelezte ezt a problémát, aki 1995-től gazdálkodik Nógrádban Csitár mellett. Jelenleg 40 kecskéje és 40 juhból álló állatállománya van. 8 hektár gyepterület és 2,3 hektár erdőterület van a tulajdonában. Eddig többnyire zökkenőmentesen kapta a területalapú támogatást, ám meglepetésére idén januárban helyszíni ellenőrzést tartottak a gyepterületén. Az ellenőrök a Magyar Államkincstár Ellenőrzési Főosztályáról érkeztek, arra hivatkozva, hogy

távérzékelés során a műholdfelvételekből vízzel borított területek látszottak, amelyre nem jár az egységes területalapú támogatás (SAPS).

A szemle alatt az ellenőrök megállapították, hogy 0,3 ha területet esetében a gazdálkodó nem jogosult a támogatásra, mivel ez egy olyan vízzel borított terület, amely az év több mint 6 hónapjában nem alkalmas legeltetésre.

A gazdálkodó elmondta, hogy egyrészt évtizedek óta itt legeltetik a jószágokat, ezen az időnként kiszáradó, időnként vízzel borított területen – minden gond nélkül, harmóniában a természettel. Másrészt jelentős természeti értéket képvisel az érintett terület, amelyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól kért szakvélemény is igazol. Ám számára úgy tűnik, hogy a jelenlegi rendszer arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy a biodiverzitást biztosító, védett állatfajoknak otthont adó vizes területeket tüntessék el. 

Olvasónk panasza nyomán kérdéseket intéztünk az agrártárca szakemberihez, hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe és milyen jövőképe lehet azoknak a gazdálkodóknak, akik hasonló területtekkel rendelkeznek.

A gyakran vízzel borított, ám a százazabb időszakokban legelőnek használt területekre lehet igényelni az egységes területalapú támogatást?

„A jelenlegi, 2014-2022-es időszakban meglehetősen kötött kereteket szab az uniós jog a tekintetben, hogy milyen területek jogosultak KAP közvetlen támogatásokra. Ennek megfelelően az egységes területalapú támogatás (SAPS) feltételei, többek között:

 az igényelt terület támogatható legyen, ami azt jelenti, hogy mezőgazdasági tevékenységre használják, vagy ha a területet nem mezőgazdasági tevékenységekre használják, annak használatában a mezőgazdasági tevékenység túlsúlyban van. Egyúttal egy terület csak akkor minősül támogathatónak, ha – a vis maior vagy a rendkívüli körülmények esetének kivételével – a naptári év bármely időpontjában megfelel a támogatható hektárra vonatkozó meghatározásnak;

– és az adott területen mezőgazdasági tevékenységet kell végezni, vagy azt mezőgazdasági művelésre alkalmas állapotban („kultúrállapotban”) kell tartani.

Előbbiek alapján az a területrész, amelyen vízállás miatt nem lehet mezőgazdasági tevékenységet folytatni, illetve nem biztosítható a művelésre alkalmas állapot fenntartása – vizes élőhelyek esetében ez tekinthető természetes állapotnak – a mostani KAP-ciklusban, tehát 2022 év végéig nem jogosult egységes területalapú támogatásra.”

Ha nem jár erre támogatás, akkor a tulajdonos gazdálkodónak vélhetően az a gazdasági érdeke, hogy lecsapolja és elvezesse a vizet és a területet agrárcélra hasznosítsa. Ez így nem veszélyezteti a természetes élőhelyek megőrzésének lehetőségét és jövőjét?

„Ha védelem alatt álló területről van szó, pl. NATURA 2000 besorolású a terület, akkor azok fenntartására szigorú szabályozás vonatkozik, amely garantálja a területen lévő élőhelyek megőrzését. Szintén fontosak lehetnek egyéb, pl. helyi szabályozók, amelyek által szintén védelem alá lehet helyezni az adott területet.

A konkrét példára vonatkozóan: a 269/2007. Kormányrendelet részletezi a NATURA 2000 gyepterületek földhasználati szabályait, amely 4. §-a szerint a belvíz gyepterületről történő elvezetése tilos. A Kormányrendeletben foglaltakat akkor is kötelező betartania a NATURA 2000 területen gazdálkodóknak, ha az érintett területre nem folyósítható támogatás.

Mindezek mellett lényeges kiemelni egy – olykor téves – szemléletbeli kérdést is: a területalapú támogatások meghatározott tevékenységekhez és feltételek teljesítéséhez kötöttek. (Sok esetben a támogatás bizonyos tevékenységeket kompenzál, pl. a Natura 2000 gyep támogatás célja az, hogy ellentételezze a szabályok betartásából eredő többletköltségeket, nem pedig automatikusan jár.) A területalapú támogatások tehát nem „alanyi” jogon járnak, nem „ingyen pénz”, mindenképpen a jogszabályi előírások alapján „tenni kell értük”. Ez a gyakorlat, azaz a támogatásokért megvalósítandó intézkedések a 2023-től kezdődő új KAP támogatási rendszerében is megmarad. Sőt, számos jogcím esetében a környezeti elvárásoknak való megfelelés terén megjelenő többletvállalások tekintetében – a jelenlegi gyakorlathoz képest – jelentősen növekedni fog.”

Ha valakinek természetvédelmi, természetes élőhelyek és a biodiverzitás szempontjából is értékes területe van, annak megőrzésére lehet igényelni támogatást? Melyek azok az lehetőségek, amelyek ösztönözhetik a gazdálkodókat ezen területek megőrzésére, úgy, hogy közben ne érje őket anyagi hátrány?

„A 2023-ban kezdődő, új KAP-időszakban több alapvető változást hoz a támogatási rendszer. Ezek között kiemelkedő jelentősége van természetvédelmi szempontból az ún. támogatható terület definíciónak. Az uniós társjogalkotók felismerték, hogy a területalapú támogatásra való jogosultság megszerzése (vagy megőrzése) bizonyos esetekben a természetes élőhelyek elvesztésével jár. A 2023 utáni időszakban tehát lehetősége nyílik majd a tagállamoknak arra, hogy a természetes vagy természet közeli állapotukban tartott területeket is támogathatónak tekintsék. A magyar KAP Stratégiai Terv készítése során Magyarország számol ezzel a lehetőséggel. Így a 2023-2027 időszakban az említett, támogatható terület definíció felülvizsgálat mellett több vidékfejlesztési támogatási forma áll majd rendelkezésre élőhely-fejlesztési és –fenntartási feladatokra.”

Forrás: Kistermelők Lapja