0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magyar gazdák optimistán tekintenek a jövőbe

A hazai gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe: leginkább várható bevételeik növekedése, és a várható, többezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás ad okot a bizakodásra – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből*.

Továbbra is elkötelezettek a beruházások és a modern technológia használata mellett, ráadásul 32 százalékuk még nagyobb értékben is fejlesztene, mint az elmúlt évben. Ugyancsak nagy a precíziós gazdálkodás elfogadottsága, a felmérésben részt vevők közel 50 százaléka már ma is használ hi-tech mezőgazdasági eszközöket és rendszereket, és jelentős részük további fejlesztésekbe is fogna. Az idei évben is akadnak kedvezőtlen körülmények:

a gazdákat kifejezetten aggasztják az input anyag árak, 96 százalékuk szerint költségnövekedés várható, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, tavalyhoz képest 20, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedés látható. A részindexek közül a kereslet és a várható siker alakulását mérő index nőtt a leginkább, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőknek a gazdák: 67 százalékuk további áremelkedést vár az idei évben. A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96 százaléka gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

A kedvező hazai értékesítési lehetőségek miatt a gazdák még inkább a magyar piac felé fordultak, 80 százalékuk az országon belül értékesíti termékeit, és 7 százalékkal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, igaz még így is 20 százalék felett van az arányuk.

Folyamatosan magas a beruházási szándék

A tavalyi év nehézségei ellenére sem csökkent a gazdák a beruházási kedve, 60 százalékuk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában. A likviditásuk megőrzése érdekében valamelyest csökkent az átlagosan befektetett összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre.

Fontos számukra a termelés versenyképességének javítása, amire szívesen is áldoznak: a megkérdezettek fele sem csökkentené a kiadásokat, 32 százaléka pedig többet költene, mint tavaly.

A beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák, emellett több mint duplájára, 15 százalékra nőtt az állami és 8 százalékra az EU-s támogatások igénybevétele is.

„Az agrárium a hazai gazdaság húzóágazata, amelynek további fejlesztése nemzetgazdasági érdek. A nemzetközi versenyképesség növelésére és a mezőgazdasági életpálya vonzóbbá tételére idén és jövőre többezer milliárd forintnyi forrást biztosítunk az agrárvállalkozások számára. A beruházást támogató pályázatok lehetővé teszik a termelési eszközök és módszerek modernizálását és a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazását, hogy a magyar agrárium megőrizze stabilitását” – jelentette ki Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Egyre jobban terjed a precíziós mezőgazdálkodás

A magyar gazdák fele már ma is élvezi a legmodernebb termelési technológiák előnyeit, és megduplázódott azok száma, akiket meggyőztek mások eredményei, és elhatározták, hogy belevágnak a fejlesztésekbe.

A precíziós technológiát aktívan használó vállalkozások még tovább kívánják növelni a termelés hatékonyságát, 66 százalékuk elkötelezett a további fejlesztések mellett.

„Szívesen támogatjuk a korszerű technológiai és a minél magasabb hozzáadott értéket biztosító fejlesztéseket, amelynek eredményeként az élelmiszeriparban és a kertészetben is tavaly 180 százalékos állománybővülést értünk el. A többszáz milliárd forintnyi, a precíziós gazdálkodást erősítő pályázatokban is támogatni kívánjuk a gazdákat” – mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője. „Régóta nagy figyelmet fordítunk a kis- és közepes agrárvállalkozások finanszírozására, vállalati hitelportfóliónk több mint negyedét a szektorban működő vállalkozások adják. Üzleti stratégiánk alapja, hogy a lehető legtöbb termékkel tudjuk kiszolgálni a hazai gazdák igényeit. Igen népszerűek a gazdaságvédelmi hitelprogramok, a felmérésben résztvevők több mint 40 százaléka is igényelte már valamelyiket közülük” – tette hozzá.

Forrás: Budapest Bank Zrt.