0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ilyen egy pilóta nélküli MTZ traktor

A Minszki Traktorgyár 75. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon bemutatták az első belorusz pilóta nélküli MTZ Belarus 3523i traktort.

Az autonóm prototípus a hagyományos MTZ Belaraus 3523-asra épül, a fő külső különbség a kettő között az, hogy az előbbin egyáltalán nincs vezetőfülke.

Az MTZ Belarus 3523i traktort egy amerikai Cummins 6 hengeres, 350 lóerős dízelmotorral szerelték.

Mindez fokozatmentes sebességváltóval párosul, amely a tervezők szerint legalább 7 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és 10 százalékkal a károsanyag-kibocsátást a hagyományos mechanikus sebességváltóval rendelkező modellekhez képest.

A pilóta nélküli MTZ Belarus 3523i kétféle üzemmódban működhet: GPS műholdas irányítással vagy előre betöltött, pl. USB-stickről tervezett feladat alapján. A különböző típusú érzékelők, köztük a Lidar-technológiából származóak lehetővé teszik a feladatok elvégzését. A gép érdekessége, hogy ha az üzemanyagtartály hamarosan kifogy, a traktor képes önmagát is a kijelölt helyre irányítani a tankoláshoz.

youtube://v/EJLezXPRUwo

 

Az MTZ képviselői szerint az autonóm gép nappal és éjszaka is képes személyzet nélküli üzemmódban dolgozni, ami növeli a hatékonyságát. Ezenkívül egy kezelő több ilyen traktort is működtethet.

A minszki gyár egyelőre nem közölte, hogy mikorra várható a sorozatgyártása és milyen árcédulával kerül majd forgalomba. Jelenleg egy fehéroroszországi gazdaságban tesztelik.

Forrás: farmer.pl