0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy dolog egyszerű: FendtONE és a Fendt 500, 900 és 1000 Vario új generációja

A rövid betakarítási időszakok, a változó éghajlati viszonyok és a jogszabályi korlátozások világszerte egyre nagyobb követelményeket támasztanak a gazdálkodókkal, és így a mezőgazdasági technológiával szemben is. Az új, jövőorientált FendtONE üzemeltetési koncepció egyszerű megoldásokat kínál ezen követelmények könnyebb teljesítésére.

A FendtONE rendszer mostantól a Fendt 500, 900 és 1000 Vario szériák három új generációjánál is elérhető. A Smart Farming funkciók mellett további műszaki újítások is megjelentek a szériákban, mint például a nagyméretű traktorokhoz választható öntisztító légszűrő, valamint a Fendt 500 Vario esetében a homlokrakodóval való munkavégzésre vonatkozó fejlesztések.

Támogatás a sikeres gazdálkodáshoz

A dokumentációra vonatkozó jogszabályi követelmények folyamatosan bővülnek, csakúgy, mint a fenntartható mezőgazdaság iránti igények vagy a mezőgazdasági termékek árszínvonalának növekedése. Ez világszerte növeli a gazdákra és a vállalkozókra nehezedő nyomást a gazdaságos és ezáltal hatékony termelés érdekében.

A sikeres gazdálkodás alapja a gazdaság saját kulcsszámainak alapos ismerete. Ezek a kulcsszámok a fenntartható gazdálkodás alátámasztása szempontjából is fontosak.

További kihívást jelentenek a telep és a szántóföld közötti egyre nagyobb távolságok, a gazdaságok egyre nagyobb számú szántóföldjei, valamint az, hogy a szűk betakarítási időszakokban olyan alkalmi sofőröket kell alkalmazni, akik nem ismerik a területet. Ezek a tényezők megnehezítik a munkaszervezést és az időbeosztást a gazdaságokban. A szigorú tervezés és előkészítés ezért hatalmas lehetőségeket kínál a munka hatékonyságának növelésére.

Gép és iroda eggyé válik

A FendtONE pontosan ezeket a kihívásokat kezeli: a FendtONE offboard digitális platformmal a Fendt olyan rendszert kínál, amellyel a gazdaságok vezetői a gépadatokat és az agronómiai adatokat is kezelhetik, és bármikor figyelemmel kísérhetik azokat.

A személyzet- és a gépek kirendelése, valamint a munkautasítások jobban tervezhetők, szervezhetők és dokumentálhatók, és ezzel egyidejűleg értékes munkaidő takarítható meg a terepen.

Ha például a traktoron már rendelkezésre állnak a szántóföldhatárok és a nyomvonalak, valamint az optimalizált művelési útvonal, akkor a gépkombináció teljes kapacitása már az első perctől kezdve kihasználható.

Ugyanakkor a FendtONE kezelőszervek számos megoldást kínálnak a gép hatékonyságának növelésére. Az intelligens funkciók, mint például az automata kormányzás, a precíziós talajművelés és a gépkapcsolatok optimalizálása hosszú időre csökkentik az üzemanyag- és inputanyag-fogyasztást, időt takarítanak meg és tehermentesítik a vezetőt.

A dokumentáció könnyebb, mint valaha

Műtrágyaszóró vagy hígtrágyaszállító tartálykocsi használata esetén a kijuttatott tápanyagok mennyiségét pontosan fel kell jegyezni és nyomon kell követni. Ez nagyon egyszerűen elvégezhető a munkához kapcsolódó dokumentáción keresztül a gépen lévő Fendt Task Doc segítségével.

A Profi+ felszereltségi változat alapfelszereltségként a Fendt Task Doc funkcióval is fel van szerelve.

A munka a FendtONE offboard rendszerben kerül megtervezésére, és mobilhálózat segítségével kerül a gépre kiküldésre. A munka elvégzése közben a fedélzeti Fendt Task Doc rögzíti az agronómiai adatokat, például a tényleges kijuttatási mennyiséget. A munka befejezése után a FendtONE offboard rendszerben elérhetővé válik a munkajelentés. Ez képezi a fenntartható tápanyag-felhasználás dokumentálásának alapját. Az átfogó dokumentáció az élelmiszeripari szabványoknak való megfelelést is támogatja.

A terepen történő munkavégzés során az új FendtONE használata megkönnyíti a munkát. A kartámaszon lévő 12″-os terminálon és az opcionális 12″-os tetőterminálon a járművezetők testre szabhatják a különböző „csempék” tartalmát. Például a kartámaszon lévő 12″-os terminálon megjeleníthető a kijuttatási térkép a Fendt Variable Rate Control alkalmazás számára, míg a tetőterminálon a munkagép ISOBUS funkciói jeleníthetők meg.

A járművezető minden lényeges funkciót folyamatosan szem előtt tarthat.

A Fendt Variable Rate Control segítségével a vetőmag, a műtrágya vagy a növényvédő szerek hatékonyan és az igényeknek megfelelően kerülnek kijuttatásra, az erőforrások és a környezet védelme mellett.

Intelligens megoldások

A FendtONE még egyszerűbbé teszi az összetett traktorok üzemeltetését. Mind a traktor, mind az ISOBUS-funkciók a multifunkciós joystickkal vezérelhetők. Ezt egészíti ki a teljesen újonnan kifejlesztett 3L joystick. Ehhez három szinten akár 27 ISOBUS-funkció is szabadon hozzárendelhető. A 3L joystick komplex ISOBUS-kompatibilis munkagépek vezérlésére használható. Külső joystickokra nincs szükség, ha a munkagép támogatja az AUX-N szabványt.

Egy másik intelligens megoldás a traktorok hatékonyságának optimalizálására a TIM (Tractor Implement Management).

A TIM segítségével a traktor tökéletesen alkalmazkodik a munkagép követelményeihez, és növeli a szerelvény termelékenységét. Egy TIM-képes munkagép bizonyos traktorfunkciókat, például a haladási sebességet vezérli, hogy a betakarítási körülményeknek megfelelően optimalizálja a folyamatot. Ha a rend térfogata nagy, a traktor sebessége automatikusan csökken, és ismét nő, ha a térfogat kisebb. Ennek eredményeként a felszedés mindig optimális, a gépkapcsolat mindig teljes kapacitással dolgozik, a sofőr pedig teljes mértékben a felrakási folyamat ellenőrzésére koncentrálhat.

Precízen, pontosan

A Power+ és Profi+ felszereltségű gépek alapfelszereltségként tartalmazzák az alap nyomvonal-vezetési rendszercsomagot, és ezért „Fendt Guide-készek”. A precíz szántóföldi műveléshez további precíziós funkciók, mint például a Fendt Contour Assistant, a Fendt TI Auto vagy novembertől a Fendt TI Headland, opcionálisan felvehető hozzá.

A Fendt TI Headland egy professzionális táblavégi-fordulást szolgáló funkciócsomag, amely a Fendt TI Auto és a Fendt TI Turn Assistant funkciókból áll.

A Fendt TI Auto rendszerrel a munkalépések sorozata közvetlenül a fordulóvonal átlépésekor indul el, így nincs szükség a joystickkal történő kézi aktiválásra. A Fendt TI fordulási asszisztens segítségével a traktor és a munkagép automatikusan fordul az előre kiszámított fordulási sorrend szerint. A területet hatékonyan és precízen művelik meg, elkerülhetők a felesleges taposások. Csökken az üzemanyag- és az inputanyagok, például a vetőmag vagy a műtrágya felhasználása, és megóvja a talajt.

A teljes Fendt TI (Teach In) Headland funkciócsomag 2021 novemberétől érhető el. A FendtONE munkaállomással rendelkező ügyfelek, akik már megrendelték a Fendt TI Auto-t, 2022-ben ingyenesen válthatnak Fendt TI Headlandre.

Teljes körű összeköttetés

A Fendt Connect központi telemetriai rendszer lehetővé teszi a helyfüggetlen flottakezelést és a géphasználat optimalizálását.

A Fendt Connect képes kiolvasni a gép adatait, például a gép helyzetét, valamint a CAN-buszon található összes adatot,

például az üzemanyag-fogyasztást és az AdBlue töltöttségi szintet, a gép kihasználtságát, sebességét és üzemidejét. Ezek az adatok ezután megjelennek a kapcsolódó alkalmazásban vagy webes alkalmazásban. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság vezetője mindig átlátja gépeit, és szükség esetén például közvetlenül elláthatja a gépeket üzemanyaggal vagy AdBlue-val. A FendtONE offboard funkcióinak teljes skálája, beleértve a valós idejű adatok térképen történő megjelenítését, csak a Fendt Connect rendszerrel együtt lehetséges.

A géptulajdonos jóváhagyását követően a kereskedő is hozzáférhet a gép adataihoz. A hibakódok és a közelgő szervizintervallumok elemzésével helytől függetlenül csökkenthetők vagy teljesen elkerülhetők az állásidők, és a szervizidőpontok intelligens módon tervezhetők.

A gépekkel kapcsolatos adatokat nem tárolják szervereken és nem továbbítják.

Az egész folyamat az európai adatvédelmi rendelet (DSGVO) szigorú irányelveinek megfelelően történik. A Fendt Connect a Fendt 500 Vario szériától a Fendt 1000 Vario szériáig a Profi+ felszereltségi változatban minden géphez alapfelszereltségként elérhető.

A Fendt 900 és 1000 Vario újításai

A Fendt 900 és 1000 Vario gépeket világszerte a nagy gazdaságok használják. Az olyan újításokkal, mint az öntisztító légszűrőrendszer és a nagyobb abroncsválaszték, a két széria még jobban megfelel a nagy professzionális gazdaságok által globálisan támasztott követelményeknek.

A különösen nagy porterhelésű régiókban, például Dél-Amerikában vagy Ausztráliában történő használathoz a Fendt az első gyártó, amelyik opcionális öntisztító légszűrőt kínál közvetlenül a gyárból.

A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban.

A kifúvás menet közben történik, így nem kell leállni a kézi szűrőtisztítás idejére. A tisztítási ciklus során a szűrőt kétszer fújják ki, minden alkalommal tíz másodperces elő- és utófúvással. A porszűrő saját 12 baros sűrített levegőtartállyal rendelkezik. A sűrített levegő áramlását mágnesszelep és pulzusszelep vezérli. Röviddel a kifújás előtt a ventilátor fordulatszáma megnövekszik, majd rövid ideig ezen a fordulatszámon működik tovább. Ez fokozza a tisztítóhatást. A tisztítást a terminál felugró ablakán keresztül jelzi, és manuálisan, vagy kívánság szerint, teljesen automatikusan is elvégezhető. A szűrő élettartama körülbelül két év. A rendszerhez egy speciálisan kifejlesztett szűrőbetétre van szükség.

A 60 hüvelykes nyomtáv (sorközművelés) Észak-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában elterjedt. A Trelleborggal közösen a Fendt kifejlesztette saját, 2,35 méter átmérőjű ápolóabroncsát, amely kifejezetten a Fendt 1000 Vario sorközművelő gépekhez készült.

A 480/95R54 méretű ápoló gumiabroncs a VarioGrip integrált gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel kombinálható gyárilag ikerabroncsként.

Ez az 500 lóerős szegmensben egyedülálló megoldás lehetővé teszi a Fendt 1050 Vario vásárlói számára, hogy a gép teljes potenciálját kihasználják, a VarioGrip segítségével pedig növeljék a gumiabroncs felfekvő felületét, és ezáltal védjék a talajt.

A Fendt 900 és 1000 Vario fülkéi mostantól szériafelszereltségként laminált biztonsági üvegezéssel vannak ellátva. Ehhez szériafelszereltségként szélvédőfűtés is jár. A laminált üveg tompítja a zajt és csökkenti a fülkében a zajszintet. Ezenkívül a laminált üveg nem szilánkokra törik, ami tovább növeli a munkavégzés biztonságát. Az egyrétegű üvegezés továbbra is választható.

A Fendt 500 Vario újításai

A Fendt 500 Vario egyesíti a kompakt méretet a teljesítményt és a sokoldalúságot a szántóföldön, a legelőn és a szállításban, valamint telephelyi traktorként. A FendtONE összes funkciójával e kompakt széria a családi gazdaságok számára is megkönnyíti a nyomvonalvezetés és a rendszer által támogatott dokumentáció bevezetését.

A Fendt 500 Vario homlokrakodó sokoldalú és nagy teljesítményű.

A 3L joystick és a 3. szeleppel ellátott Fendt homlokrakodó kombinációjával most először lehet egyszerre három funkciót működtetni. Például a bálafogók egyszerre zárhatók, behúzhatók és felemelhetők. A 3L joystick új irányváltó-gombja gyors és fáradtságmentes működtetést tesz lehetővé gyakori irányváltoztatás esetén is. Nincs szükség arra, hogy a gépkezelő fogást váltson a kezével.

A Fendt 500 Vario traktor elejére ISOBUS-csatlakozó is rendelhető. A professzionális homlokrakodó használathoz az ügyfelek választhatnak a Fendt Cargo és a Fendt CargoProfi homlokrakodók közül, amelyek Cargo Lock munkaeszköz-csatlakozórendszerrel és Z-kinematikával ellátott párhuzam vezetéssel rendelkeznek.

A fülke tekintetében az ügyfelek választhatnak az osztott szélvédővel és jobb és bal oldali ajtóval rendelkező VisioPlus fülke, vagy az osztatlan szélvédővel és bal oldali ajtóval rendelkező panorámafülke között. Új opció a panorámafülke, amely egybefüggő szélvédővel, valamint jobb és bal oldali ajtóval rendelkezik.

Forrás: Fendt