0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött a nyári aratás Békés megyében, a gazdák a tavalyinál némileg gyengébb évet zárhatnak - mondta az MTI-nek a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke.

Kozsuch Kornél kifejtette: őszi búzát csaknem 95 500 hektáron vetettek idén Békésben, az átlagtermés hektáronként 5 tonna lett. Az összes termés (körülbelül 470 ezer tonna) mintegy 60 százaléka takarmánybúza minőségű lett, a felvásárlási árak e terménynél alacsonyak, 32 000-34 000 forint/tonna körül alakultak. Az étkezési búza felvásárlási ára 37 000 forint/tonna, ami szintén alacsonyabb a tavalyi áraknál – jegyezte meg.
Emiatt a gazdák jelentősebb része megpróbálja elraktározni a terményt magasabb árakban reménykedve. Tárolási kapacitásproblémák ennek ellenére nincsenek Békésben – mondta Kozsuch Kornél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei általános alelnöke hangsúlyozta: a júniusi nagy esőzések és jégverés miatt a később betakarított búza minősége némileg romlott, beltartalmi értékei csökkentek. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem is tudták betakarítani, Kozsuch Kornél elmondása szerint Gyomaendrőd térségében most is víz alatt állnak egyes búza- és szalmatáblák, ott a gazdák akár 70-80 százalékos kárt is elszenvedhetnek.

Őszi árpát 29 ezer hektáron termesztenek, a teljes termés megközelíti a 152 ezer tonnát. Az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna lett, ami jónak mondható, a felvásárlási árak (30 000 forint/tonna) azonban itt is alacsonyak – jegyezte meg a bizottsági elnök.

Repcét csaknem 17 ezer hektáron termesztenek, összesen mintegy 54 ezer tonna lett a betakarított termés. Az átlagtermés hektáronként 3,2 tonna, ami „viszonylag jónak” mondható, a felvásárlási ár (90 000 forint/tonna) viszont nem túl magas – tette hozzá.

Rozsot, tritikálét, zabot, magborsót és tavaszi árpát kis területen termesztenek Békés megyében, ezek a növénykultúrák is „átlagos, szokásos” mennyiséget hoztak 2016-ban – fogalmazott.
Kozsuch Kornél szerint a napraforgó betakarítása szeptember közepén, a kukoricáé októberben kezdődhet Békés megyében.

Forrás: