0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Drágulnak az élelmiszerek

A tejtermékek, a növényi olajok és a cukor hajtotta az áremelkedést januárban a globális piacokon, míg a búza és a kukorica esetében csendes hónap volt a legutóbbi. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint ugyanakkor az átlagárak 1,8 százalékkal nőttek.

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 154,8 pontot ért el januárban, amely 3 pontos emelkedésnek felel meg december óta, vagyis januárra átlagosan 1,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek a világban – írja a potatopro.com, burgonyaágazati szakportál. A cikk hozzáteszi: ez az érték még mindig 3,7 ponttal, azaz 2,2 százalékkal van a megelőző év azonos hónapjában mért érték alatt.

Három, viszonylagosan stabil hónap után ugyanakkor januárban érezhetően növekedtek az élelmiszerárak.

Az árnövekedést főleg a tejtermékek, egyes növényi olajok és a cukor drágulása hajtja. A gabonaárak ugyanakkor decemberről januárra globálisan csak kismértékben nőttek. Ez alól csak a rizs jelent kivételt. A búza és a kukorica forgalmát tekintve ugyanakkor alapvetően csendes hónap volt a január – részben azért is, mert mindenki az amerikai adatokra várt, amelyek az Egyesült Államok kormányzati leállása miatt sokat késtek.

Forrás: potatopro.com