0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Mint mondta, befejeződött a borsó betakarítása, amely nem produkálta a megszokott hozamot.

A termelők egy része hektáronkénti 3-4 tonnás eredményekről számolt be, amely még a szokásos 4,5-5,5-ös országos átlagtól is elmarad.

Egy öntözéses gazdálkodást folytató, professzionálisan termelő gazda megfelelő időjárás mellett hat tonna fölött takarít be, de idén még közülük is sokan jelentősen elmaradtak ettől. Aminek szerepe lehetett ebben, az a változékony időjárás, mely a növekedést lassította, ezért a betakarítás június első napjai helyett csak június 12-14 között indult meg.

Mivel a hirtelen jött meleg és a tartós forróság jelentősen rontja a borsó minőségét, a betakarítás a szokásos körülbelül öt hetes intervallum helyett bő három hét alatt véget ért. 

Míg a borsótermesztők nem elégedettek, a többi gyümölcs-zöldségkultúrával kapcsolatban nem kapott katasztrofális híreket a FruitVeB. Akadtak ugyan jelentős víz-, illetve jégkárt szenvedett földek, de ez szerencsére nem volt országos jelenség, vagyis

nem kell hiányhelyzetre számítaniuk a fogyasztóknak.

A sárgabarack csak drágán kapható, mivel a jelentős része elfagyott a tavaszi virágzáskor, és nagyjából hasonló lesz a helyzet az őszibarackkal is.

A szilva is szenvedett virágzáskori fagykárokat, de kisebb mértékben, és mivel a virágkárok mértékével nem egyenesen arányos a termésveszteség, egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mennyi lesz belőle.

Ahogy minden, a zöldség-gyümölcs is drágul, de ha a termelői árakat nézzük, közel sem olyan mértékben emelkednek, mint a termelés költségei. A mezőgazdaságban használt inputanyagok – így

a növényvédőszerek, tápanyag-utánpótláshoz használt készítmények – ára, valamint a termeléshez szükséges mezőgazdasági műanyagok (pl. fóliák, csövek, csomagolóanyagok) árai 30-40 százalékkal nőttek az elmúlt évben, de ezt a termelői árak nem követik,

sőt, bizonyos termények tekintetében, mint például az uborka vagy a paradicsom, még csökkentek is. Hunyadi István úgy véli, a kereskedőket kellene megkérdezni ennek az okáról, akik az eddigi 30-40 százalékos árrés helyett gyakran 60-70 százalékkal dolgoznak.

A zöldség-gyümölcstermesztők számára a szezonális munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb gondot, különösen azokban a térségekben, ahol az ipari parkok, a nagyipari, szalagon történő gyártás elszívja a képzetlen munkaerőt, mint például Kecskemét vagy Hatvan térsége.

Egyre többe kerül a szezonális munka, és egyre nehezebb hadra fogható munkaerőt találni, ami évek óta súlyosbodó probléma az ágazatban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu