0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyes gyöngyszemek

A víz az élet alapfeltétele, talán ez az oka, hogy ösztönösen vonz bennünket. Legyen akár tó vagy folyó, mind nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen számtalan kikapcsolódási forma kötődik hozzájuk. A biztonságos szórakozáshoz a szabályok betartása elengedhetetlen, ami egyéni és közös érdekünk is.

A vízfolyások, tavak, tengerszemek gyönyörű színfoltjai erdeinknek, amelyek köré a természet általában csodálatos környezetet varázsol.

Rendkívül népszerű kiránduló célpontok, amiket évente akár több ezer ember is felkeres.

Télen sem biztonságos

A februári hideg jégpáncélt növesztett a Széleskő felszínére. A hely nagy szerelmese, egy amatőr búvár élete utolsó éjszakáját a tó jegén töltötte, majd másnap egy vágott léken keresztül alámerült. Élettelen testét hosszas keresés után találták meg a szakemberek.

Elég beszédes az alábbi történet. Tavaly nyáron az erdészetünk kezelésében lévő Apc-Széleskő tengerszemnél egy napra korlátoztuk a terület látogatását filmforgatás miatt. A részleteket megosztottuk erdészetünk közösségi oldalán, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon az ügy. Egyéb bejegyzéseinket pár százan szokták megtekinteni, ezt viszont több mint 116 ezren látták!

A nyári melegben a hűs víz hívogatóan csábít fürdésre, ez azonban a legtöbb esetben tiltott.

Hogy miért? Mert a biztonságos fürdőzés feltételei nem adottak. Az imént említett helyszín például egykori kőbánya, ahol nincs sekély rész, sem lankás part, csak a több méter mély, szabálytalan medrű víztömeg. A mélyben pedig sziklák és bedőlt fák is rejtőznek. A meredek partfal fölötti fáról lógó kötél, és a kérészéletű tiltó táblák arról tanúskodnak, hogy sokan nem akarják ezt tudomásul venni. Inkább játszanak a saját testi épségükkel, az életükkel.

Dudás Béla

EGERERDŐ Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk