0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

A fronttal jött viharos szél az ország több pontján súlyos károkat okozott gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben, főként ahol jéggel érkezett a viharos idő. A károsodott ültetvényekben elmaradhatatlan feladat a sérült növények rezes fertőtlenítése.

A növények nagy részénél – a szőlő kivételével – megállt a hajtások növekedése, a fák főként a termés fejlődésére fordítják energiájukat.

Az öregedő levelek vastagabb bőrszövetet fejlesztenek, kissé jobban ellenállnak a károsítók támadásának, viszont a gyümölcsök még érzékenyek a betegségekre.

Az almások, körtések levéltetű-fertőzöttsége a korábbi kedvezőtlen viszonyok miatt alaposan lecsökkent, csak kisebb kártevőkolóniák figyelhetők meg. A vértetvek szaporodását viszont nem állította meg a hőség, intenzíven terjednek a zárt lombozat védelmében. Az almamoly is folyamatosan rajzik, a feromoncsapdákba hetente 10-25 lepke repül. A varasodás- és lisztharmatveszély továbbra is fennáll, a leveleken közepes-erős, a termésen gyenge-közepes a fertőzés. A lisztharmat már főként a hajtáscsúcsokat fertőzi, így az áttelelő rügyek betegedhetnek meg.

A csonthéjas növények védelme érdekében a gyümölcsmolyok (szilvamoly, keleti gyümölcsmoly) erős rajzása mellett a lombvédelemre kell koncentrálni. A sztigminás és blumeriellás fertőzés a meggy és a cseresznye lombozatát, a polisztigmás levélfoltosság a szilváét veszélyezteti, különösen azért, mert a csapadékos körülmények kedveztek a kórokozók terjedésének.

A dióültetvények és szórvány fák buroklégy-fertőzöttsége igen heterogén, emiatt nagyon fontos a helyben elvégzett csapdázás

a rajzásdinamika megfigyelése és a jól időzített védekezés érdekében. A fertőzött ültetvényekben hetente 15-20 kártevőt fognak a csapdák.

A szőlőültetvények lisztharmat-fertőzöttsége mind a leveleken, mind pedig a fürtökön tovább nőtt, ami most elsősorban a gyakoriságban mutatkozik, de a feltételek kedvezőek a fertőzés erősödéséhez is. Hasonló a helyzet a peronoszpóra esetében is, újabb életképes olajfoltok jelentek meg a leveleken, melyeken már spórakiverődés látható. E két kórokozó mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a feketerothadás és a szürkerothadás (botrítisz) veszélyét sem.

Ahol szükséges, ismételjük meg a lombozat zöldmunkáit, hogy szellős maradjon a lombkorona.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet