0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében

Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt. Az eseményen számos nyugat-balkáni ország képviseltette magát, Franciaország, Németország és Ausztria mellett.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy Magyarországon a család férfi és női tagjait, a gyerekeket és nagyszülőket is magában foglaló családi gazdaságok megerősítésére került sor egy új törvényi szabályozás és a hozzá kapcsolódó adóreform révén. Kifejtette, hogy

új lehetőségeket nyit a nők agráriumhoz kapcsolódó szerepvállalásának erősödésében a mezőgazdasági munka hagyományos jellegének és nehézségének XXI. századi átalakulása,

az automatizációt és digitalizációt jelentő új technológiák térnyerése, amit a magyar agrárpolitika egy jelentős beruházási programmal támogat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány külön programot indított a magyar falvak infrastruktúrájának, közszolgáltatásainak fejlesztése érdekében, ami az óvodák, orvosi rendelők fejlesztése vagy éppen az utak rendbe tétele révén jelentősen javítja a kistelepüléseken élők életkörülményeit, teszi vonzóbbá az ottani életet a fiatalok számára is. Az esemény végén a résztvevő országok közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben elkötelezettségüket fejezték ki a vidéki térségeik fejlesztése, a vidéki területeken élő nők helyzetének javítása mellett. A konferencia másnapján Feldman Zsolt meglátogatta az 59. Agra Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárt Gornja Radgona-ban. A 2021. augusztus 21-26. között megrendezendő eseményt Borut Pahor szlovén köztársasági elnök nyitotta meg.

Az AGRA vásárt Franciaországgal partnerségben rendezik meg, Ausztriából, Horvátországból, Olaszországból, Magyarországról, Németországból és Szerbiából érkező kiállítók részvételével.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat magyar standot üzemeltet számos hazai cég jelenlétével és 2021. augusztus 22-én magyar-szlovén üzleti fórumot szervezett a vásárhoz kapcsolódóan.

Forrás: Agrárminisztérium