0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változatos élményt nyújt az Őrségi Nemzeti Park kínálata

Színes programokon keresztül mutatja be az Őrség különleges természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeit az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egész évben. Hazánk legfiatalabb nemzeti parkját 2002-ben alapították, területe magában foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, a Belső-Őrséget és Szentgyörgyvölgy környékét.

Az igazgatóság létesítményeit évente átlagosan 70 ezer látogató keresi fel, az érdeklődők 2 látogatóközpont, 5 bemutatóhely, 21 tanösvény, 1 arborétum, és 1 természetiskola kínálatából választhatnak. Azoknak, akik a térségben több napot is szívesen eltöltenének, a Keserűszeri vendégházban és a Harmatfű Természetiskolában nyílik erre lehetőség.

A nemzeti parkba látogatva érdemes megfigyelni a terület gazdag lepkevilágát, bejárni a szőcei tőzegmohás láprét tanösvényét, vagy Szalafőn bepillantani a bölények, vadlovak világába.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a többi nemzeti park igazgatósághoz hasonlóan arra törekszik, hogy minél komplexebb, négyévszakos programkínálattal várja vendégeit. Egyik legnépszerűbb rendezvényük az Őrségi Tökfesztivál, amelyet idén szeptember 10-12 között tartanak. A rendezvény középpontjába ezúttal is a tök, az abból készült finomságok, valamint a hozzá kapcsolódó szokások kerülnek. A programok hagyományosan négy településen zajlanak: Nagyrákos, Őriszentpéter, Szalafő és Magyarszombatfa is várja a fesztiválozókat.

Az Őrség különlegessége, hogy az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát.

A térség legnagyobb vízfolyása a Rába. A Sárvárig terjedő szakasza Magyarország egyik legtermészetesebb állapotban megmaradt folyóvize.

Különleges értékeinek megőrzése érdekében 2006-ban felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére alapított Ramsari egyezmény listájára.

Forrás: Agrárminisztérium