0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eger a felhők felett – egri borok és gyönyörű panoráma

Különleges helyszínen, a budapesti tetők felett, a High Note SkyBarban búcsúztatták a nyarat az Egri Borműhely borászai.

„Vannak nemes tájak, az egri is ilyen – írta Márai Sándor – A föld tele van itt azzal a különös erővel és erjedéssel, az örök mámor és feledés itala készül itt, vész és viszály fölött, múló idő és múló emberek fölött: ez az engesztelő és békítő, ez a lelkesítő és nyugtató csepp, a Bikavér.”

Írónknak igaza volt, Eger vörösborának igazi esszenciája van, terroir bor, mely magában hordozza mind az ottani termőhelyek talajainak ízét, mind a máshol fel nem lelhető mezoklímát, valamint az ott élő emberek gondolkodását a fajtaválasztástól a szőlőfeldolgozáson át az érlelés megválasztásának időtartamáig és módjáig.

Bikavér, vagy ahogyan az egri borászok mondják: a mi borunk.

Ám néhány éve megszületett fehér párja is, az Egri Csillag, amely fiatalsága ellenére egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

Szerencsére nem csak a két „tősgyökeres egri” mutatkozott be a nyárbúcsúztatón, hanem kiváló, és nemzetközi szinten is elismert Kékfrankosokkal és rozékkal is megismerkedhettünk.

Essen néhány szó a házigazda Egri Borműhelyről is, amelyet az összefogás és együtt gondolkodás példájaként is emlegetnek szakmai körökben.

Amikor 2016-ban először ültek le erről beszélgetni, kijelölték az irányt, amelyben a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolódott ki.

A gyakorlatban mindez az Egri Bikavér megerősítését, az Egri Csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, amelyen keresztül igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Az eseményen az alábbi pincészetek borai kerültek a pohárba: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

MMG Direkt

Magyarországon szinte megszűnt a bogyósgyümölcs-termesztés a 2000-es évekre. Fenséges magyar fajták tűntek el piacról. 2012-ben a Hivekovics testvéreknek az az őrült ötlete támadt, hogy felélesztik ezt szegmenst. Céljuk volt, hogy a nulláról rövid idő alatt a hazai ágazat meghatározó szereplői legyenek – ehhez pedig gyors fejlődésre, modern termesztési technológiák bevezetésére és ezzel együtt nagy költségű beruházásra volt szükség. Ma már áfonyatermesztésben piacvezetők, de olyan különlegességekkel is kísérleteznek, mint a húsos som, vagy a nemes kökény. A mezőgazdasági hitelezésről beszélgetett Szabó Istvánnal, az OTP Agrár ügyvezető igazgatójával és a Hivekovics Családi Gazdaság alapítóival, Ákossal és Zoltánnal Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

youtube://v/Sd-Vc3DtQ-U

Forrás: magyarmezogazdasag.hu