0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A Szupermenta paprikákat nevelt a Nébih fajtakitermesztő állomásán

A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált paprikavetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán a szakemberek. Összesen 23 terméket vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a „tölteni való” paprika betakarításáig.

A vetőmag-minősítés egyik fontos része, hogy az adott növényi és vetőmag minták mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. Ezt a vizsgálatot végzik Monorierdőn a fajtakitermesztő állomáson. Így adott volt, hogy a Szupermenta csapata fel is neveli a tavaszi tesztjén vizsgált 23 „tölteni való” paprikavetőmagot.

A vetőmagokat a Nébih szakemberei április elején vetették el, és 20-22 °C-os hőmérsékletű fóliában helyezték el a tálcákat.

A napi öntözésnek és szellőztetésnek köszönhetően két hét múlva már ki is bújtak a földből a növények, a vetés után 1 hónappal pedig 5-6 cm-es palánták fejlődtek.

A 23 mintából felnevelt paprikapalánta 20-20 egyedét május végén ültették ki az előkészített aprómorzsás talajba. Ekkor már 6-8 lomblevéllel rendelkeztek a növények, a gyökereik pedig jól átszőtték a tápkockát. Az időjárástól függően, heti 1-2 alkalommal öntözték a palántákat csepegtető szalag segítségével. A június eleji lombtrágyázásnak köszönhetően a növények növekedni, majd virágozni kezdtek, július közepén pedig egytől-egyig meghozták első terméseiket.

A vizsgálat során a különböző „tölteni való” paprikavetőmagok termését a szakemberek összevetették a csomagoláson feltüntetett képpel, a tasakon szereplő leírással, valamint a hivatali adatbázisban szereplő fajtaleírással. Egy esetben találtak eltérést: az egyik vetőmag csomagolása szerint a növény bogyója felálló, míg a Monorierdőn felnevelt paprika bogyója csüngő helyzetű volt.

Összességében azonban elmondhatjuk, hogy jól vizsgáztak a termékek; egy paprika kivételével minden vetőmag hozta az ígért termést.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata sem maradhatott el. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a paprikatermést. Az eredményekről itt olvashat.

Forrás: Nébih