0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elkerülhetetlen a nemzedékváltás a magyar mezőgazdaságban

A 34. Bábolnai Gazdanapok második napján, szeptember 10-én harmadik alkalommal szerveztük meg a Szakiskolai Napot. Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: Magyarország sikerének biztosítéka a vidék megerősödése.

Az agrárium egyik komoly problémája az öregedő gazdatársadalom, aminek egyedüli megoldása a generációváltásban rejlik. Ehhez azonban vonzóvá kell tenni a fiatalok számára a mezőgazdaságot, amihez számos figyelemfelkeltő programra van szükség. Kiadónk ennek egyik élharcosa, ugyanis a MMG Gazdahang podcast adásainkban, valamint MMG Direkt videósorozatunkban is több ízben hangot adunk a generációváltás problémaköréről, emellett pedig a Bábolnai Gazdanapok Szakiskolai Nap programján, interaktív módon hozzuk közelebb a mezőgazdaságot a diákok számára.

Tavaly kifejezetten sikeresnek bizonyult az esemény, az ország minden tájáról 18 iskola közel ezer diákja vett részt a Szakiskolai Napon.

Az osztályok a Bábolnai Gazdanapok egész területét bejárhatták, miközben szakmai programokon vehettek részt, amely során egy rövid, de informatív előadáson közelebbről is megismerhették a modern technológiával működő mezőgazdasági gépeket, eszközöket és eljárásokat, ezáltal az agráriumban zajló folyamatok átláthatóvá váltak számukra.

És ez idén sincs másként. A 34. Bábolnai Gazdanapok második napján, szeptember 10-én harmadik alkalommal szerveztük meg a Szakiskolai Napot, amely a várakozásoknak megfelelően ismét sikert aratott. Összesen 19 szakközépiskola és szakképző iskola diákjai vehettek részt a programon díjmentesen. A közel ezer fiatal ünnepélyes megnyitóra gyűlt össze a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok udvarán, ahol Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőbeszédében úgy fogalmazott:

Magyarország sikerének biztosítéka a vidék megerősödése, ez pedig csak akkor lehetséges, ha egyre többen választják az agrárium által kínált képzéseket.

 

Elkerülhetetlen a nemzedékváltás, és ebben a folyamatban szükség van a tanulók és a pályakezdők erejére, tudására. A magyar mezőgazdaság történelmi léptékű korszerűsítés előtt áll, a modernizáció, a digitalizáció kulcsa, hogy minél több jó eszű, szorgalmas, rugalmas, új megoldásokra nyitott fiatal lássa meg a boldogulás lehetőségét a mezőgazdaságban. A Bábolnai Gazdanapokról kijelentette: az a hazai agrárium kiemelkedő eseménye, a gazdatársadalom ünnepe, a magyar mezőgazdaság sikereinek seregszemléje. Az idei év jelmondata a tradícióra helyezi a hangsúlyt, az esemény bő három évtizedes sikere jól példázza, hogy ahol az érték meggyökerezik, ott a hagyomány terem, a hagyomány pedig újabb értékek forrásává válik.

Az agrármodernizáció korában a gazdák számára komoly kihívás eligazodni az agrártechnológiai újítások labirintusában, mutatott rá a helyettes államtitkár.

A termelőkre, a felhasználókra rengeteg új információ zúdul, a színvonalas, a tapasztalatszerzésre alapuló oktatás csak úgy valósulhat meg, ha a diákok első kézből megismerik azokat a készségeket, mesterfogásokat, amelyek a sikeres szakmai munkához kellenek.

„Bábolnán a precíziós technikákat alkalmazó cégek bemutatóterein nem csupán megnézhetitek, hogy mit tudnak a gépek, de a gyakorlatban, működés közben, testközelből ismerhetitek meg a szántóföldi erő- és munkagépeket, a tápanyag gazdálkodás, a növényvédelem és a távérzékelés legújabb innovatív fejlesztéseit.” – szólt a diákokhoz. A rendezvény kiváló alkalom, hogy kifejezzük a gazdáknak tiszteletünket és köszönetet mondjunk. Meg kell becsülni a megszerzett tapasztalatokat, az elvégzett munkát, a kivívott sikereket, összegezte Bagdán Boglárka.

Ezt követően az iskolai csoportok nekivágtak „útlevelükkel”, a pecsétgyűjtő lapjukkal az öt különböző szakmai programnak, ahol a diákok részvételt igazoló pecsétet kaptak.

Az öt pecsét összegyűjtésével az iskolájuk által egy igazolt gyakorlati napot kapnak. A program további kimeneteléről a Szakiskolai Nap összefoglalónkban adunk számot, amelyet a következő lapszámunkban olvashatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu