0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Marad az érési folyamatoknak kedvező idő

Tartósan fölöttünk elhelyezkedő anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért a napos, napközben meleg időben jól lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal. Ugyanakkor már több, mint egy hete egy csepp eső sem esett az országban, és az elvetett repce számára nagyon hiányzik a nedvesség. Számottevő változás az előttünk álló egy hétben nem valószínű.

A mögöttünk álló egy hétben egy anticiklon hatására száraz, napos, mérsékelten meleg, eseménytelen időjárásban volt részünk.

Múlt szerda óta sehol sem fordult elő csapadék az országban, csak a reggeli harmat adott némi nedvességet.

A talajok felszín közeli és középső rétege egyaránt sokat száradt az egy hét alatt, a felső fél méteres réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső területein ismét kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem, de Békés megyében és Veszprém térségében sokfelé a 30%-át sem. Csak az augusztusi nagyobb esők által érintett területeken kielégítő a nedvességtartalom.

A hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül alakult, a Bakony és a Mecsek térségében a magasabb minimumhőmérsékletek miatt volt kissé melegebb, míg északon, északkeleten pár fokkal hűvösebb a sokéves átlagnál. Nagy, néhol 20 fokot is meghaladó napi hőingások jellemzőek.

Hajnalonként a múlt hét második felében még kevesebb helyen, hétfő óta már sokfelé hűl 10 fok alá, a „fagyzugokban” 5 fok alá a levegő.

Hétfőn kora reggel a napi minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt, Szikszón 1,2 fokra esett vissza a hőmérséklet. Ugyanakkor a kora délutáni órákban a múlt szombat óta az ország nagy részén 25 fok fölé melegszik a levegő.

Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb volt az ideálisnál, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés – növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár.

A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van.

Békéscsaba térségében (mely a nyáron a legszárazabb terület volt az országban) előfordulnak teljesen elszáradt kukorica állományok alacsony növénymagassággal, kis csövekkel, és még részben zöld állományok is viszonylag szép csövekkel. Miskolc térségében, ahol jóval több csapadék hullott, még zöldebbek a táblák. Napraforgóból is vegyes a kép a nyári csapadék függvényében. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma.

A repce vetéséhez illetve magágy előkészítéséhez is kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, de a kezdeti fejlődéshez már nagy szükség lenne további esőkre.

A következő egy hétben sem várható számottevő változás időjárásunkban, bár az anticiklon keletebbre helyeződik, és a hétvégétől időjárási frontok közelítik meg a Kárpát-medencét.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár az ország nagy részén továbbra is napos, száraz időre van kilátás, de több fátyol- és gomolyfelhő jelenik meg az égen, és vasárnaptól főként a nyugati és az északi országrészben csapadék sem kizárt.

Legnagyobb eséllyel vasárnap délután északnyugaton lehetnek záporok, akár zivatarok is.

Összességében azonban mindenütt a talajok további száradására, a csapadékhiány fokozódására lehet számítani. Jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csak a Dunántúlon várható pénteken és a jövő szerdán szélélénkülés. A levegő páratartalma is az eddigiekhez hasonlóan alakul, vagyis napközben 30-50%-os, míg éjszaka 60-80%-os relatív nedvesség értékekre lehet számítani. A hőmérséklet kis mértékben emelkedik, de továbbra is jellemző lesz a nagy napi hőingás. A minimum értékek 10 fok körül, a „fagyzugos” területek kivételével kevéssel 10 fok fölött, míg a maximumok 25-29 fok között várhatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu