0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Emlékkereszt a Sóstói-erdőben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkeresztet a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A négy méter magas kereszt őshonos, kocsányos tölgyből készült, a faanyag a világhírű dámszarvasnak is otthonul szolgáló Gúthi-erdőből származik.

Az eucharisztikus keresztet Főtisztelendő Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentelte meg. Beszédében úgy fogalmazott: a Jóisten különböző formákban van jelen életünkben, a teremtett világban. Ezt legjobban azok érzik és tapasztalják, akik a természetben, az erdőkben szolgálnak, végzik feladatukat. Hiszen itt csodálkozunk rá a természet törvényeire, a természet szépségére, itt értjük meg azt a szentírási tanítást, hogy Isten a teremtett világban felismerhető, titokzatos módon, de jelen van.

Ez a kereszt korábban az erdő fáinak része volt, jelen volt az erdőben, a fák mélyén, és a mester a fából létrehozta, megalkotta, jelenvalóvá tette.

Az ünnepségen részt vett az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. Szentpéteri Sándor emlékeztetett, hogy Ferenc pápa 2015-ben külön enciklikában tartotta szükségesnek felhívni a hívő emberek és az egész világ figyelmét a teremtett világ védelmének fontosságára. Azt mondta: az erdők, az erdei életközösség fennmaradása hazánk környezeti állapotának szempontjából kulcskérdés. A kormány ennek a felelősségnek a tudatában foglalkozik a hazai erdőkkel. Míg a pápai enciklikát is áthatja a világban tapasztalható erdőirtások és pusztítások miatti aggodalom, addig Magyarország különös figyelmet fordít arra, hogy az erdők kezelése fenntartható módon történjen.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kiemelt célunk, hogy évről-évre növeljük a fával borított területek nagyságát.

Jó úton haladunk, hiszen az elmúlt harminc évben mintegy kétszázezer hektár új erdőt telepítettünk. 2019-ben az Agrárminisztérium Országfásítási Programot hirdetett, új lendületet adva az erdők telepítésének.

Ebben a folyamatban élen jár a Szabolcs-Szatmár-Beregi térség, ahol az utóbbi időben az egyik legnagyobb mértékben nőtt az erdősültség.

Ha az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán az erdőkről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az erdőknek, a természetnek milyen fontos szerepe van lelki feltöltődésünk szempontjából. Élesen megmutatkozott ez az utóbbi időszakban, amikor a világjárvány okozta bezártságot sokak számára egyedül az erdei kirándulások, séták tudták enyhíteni.

A hazai erdők látogatottsága ugrásszerűen, mintegy 25-30%-kal megnőtt.

Az erdő pedig nemcsak testi, hanem lelki felüdülést is nyújt számunkra. Ebben jelentenek támpontot a most avatott keresztek, amelyek megállásra, a Teremtővel való találkozásra hívnak bennünket – jelentette ki Szentpéteri Sándor.

Azért döntöttünk úgy, hogy itt, a megyeszékhelyet Sóstóval összekötő út mentén helyezzük el a keresztet, mert nyíregyházi székhelyű cégként az volt a célunk, hogy a város ikonikus helyén, a Sóstói-erdőben kapjon maradandó emléket az egész ország számára kiemelt jelentőséggel bíró kongresszus – mondta köszöntőjében dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közelben halad el Közép-Európa zarándokútja, a Mária út.

A tervek szerint hamarosan egy kitérőt hoz itt létre az erdőgazdaság, ami ehhez a kereszthez vezeti el a zarándokokat. Abban bíznak, hogy itt is egy zarándokhely alakul majd ki, amelyet az erre járók nem hagynak ki a célpontjaik közül.

Forrás: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.