0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát az Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött, amit mAXI-NET 2.0 néven értékesít a továbbiakban.

Az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatás elindítása ünnepélyes keretek között zajlott szeptember 13-án a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) dísztermében, ahol egy indítógomb segítségével jelképesen működésbe hozta Nagy István agrárminiszter, Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Haász László, az Infobex Kft. ügyvezetője a szolgáltatást.  

Az agrárminiszter elmondta, a digitális mezőgazdaság infrastrukturális hátterének egyik alappillére az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító, geodéziai célra alkalmas, valós idejű technológia, vagyis az RTK (valós idejű kinematikus mérés) módszer. Az ezen alapuló mAXI-NET 2.0 mind a négy,

Magyarország felett elérhető műholdas helymeghatározó rendszer jeleit továbbítva működik, ez pedig lehetővé teszi a centiméter pontos gépi navigációt, valamint a megművelni kívánt területen idő, energia és költség megtakarítását.

A tárcavezető kiemelte a nyáron meghirdetett mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató felhívást, melyre eddig csaknem 2300 darab kérelem érkezett, több mint 173 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázati lehetőség 2021. szeptember 20-ig áll nyitva az érdeklődők részére.

A forradalmi korrekciós jel várhatóan elsősorban az agrárszektorban lesz mérvadó, ahol a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetetlen pontosságot és megbízhatóságot garantál – ezt már Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondta.

„A szolgáltatás időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményez a gazdáknak, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is.

Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jelszolgáltatás összes fenti előnyét partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén” – mondta Harányi Zsolt.

Az indítóünnepségen házigazdaként részt vett Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki beszédében elmondta, hogy az agrároktatási rendszer átalakításával nagy hangsúlyt kell fektetni a digitalizáció és a precíziós technikák oktatásba való beintegrálására, hiszen láthatjuk, hogy napjaink agrármérnökének olyan űrtechnológiákat kell ismernie, amelyek a modern mezőgazdaság megkerülhetetlen alappillérei. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu