Az előadók a diótermesztés sarokpontjaihoz adnak eligazítást.
Bujdosó Géza ismerteti a termőhelyválasztás fontosságát a diótermesztésben, az egészséges szaporítóanyag kritériumait, segít a fajtaválasztásban (Chandler vagy magyar fajták, héjas dió és bél áruérték, fajtaértékelés). Végigveszi a művelési rendszer megválasztásának szempontjait, kezdve a kerítéstől a technológia főbb lépésein át a szüretig és áruvá készítésig. Segít választani az integrált, a bio és intenzív termesztési módok között.
Varjas Virág mutatja be a diót károsító kórokozókat, Kalmár Klementina pedig az állati kártevőket, és ismerteti a dióültetvény növényvédelmi tervét.
Délután szabadföldi bemutatón lehet megtekinteni a diófajtákat.
A rendezvény helyszíne: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Pölöskei Növényfajta-kísérleti Állomás
8929 Pölöske, Aliz major (megközelíthető a 75-ös úton Pölöske után Bak felé továbbhaladva jobbra)
Részvételi díj: 15 000 Ft/fő + áfa
(Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Székhelye: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1., Bankszámlaszám: 11784009-22234780-00000000, megjegyzésbe kérjük feltüntetni a jelentkező nevét és a 17K0200017 kódot)
Jelentkezési lap a bujdoso.geza@uni-mate.hu e-mail címen kérhető 2021. szeptember 13-ig.