0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Ezek a kis tavak nem szerepelnek semmilyen nemzeti monitoring programban.

Ezen változtatna az Ökológiai Kutatóközpont, akik elindították Az én tavam elnevezésű programot a lakosság bevonásával.

Ezeknek az apró kiterjedésű állóvizeknek nagyobb a jelentősége, mint gondoltuk. A leggyorsabb ütemben az édesvizek biológiai sokfélesége romlik: 300 év alatt a globális vizes élőhelyek mintegy 90%-a eltűnt, a megfigyelt édesvízi populációk pedig átlagosan 84%-kal lettek kisebbek – a WWF jelentése szerint.

A kis kerti tavak változatos élőhelyet kínálnak védett élőlények számára. Kétéltűek, esztétikus vízinövények jelennek meg tavacskáinkban, sőt, egy magyar kutatócsoport tanulmányában arra is fényt derített, hogyan kerülnek halak telepítés nélkül különféle belvizekbe.

A vízimadarak által elfogyasztott halikrák egy része képes lehet túlélni a tápcsatornán vezető utat, és egy eredetétől távoli vízben kikelni. A vizsgálat során a kutatók nyolc récével ettek meg 500 ezüstkárászt- és ötszáz pontyikrát. Az eredmények alapján bár kevés, az ikrák mindössze 0,2 százaléka, de épségben átjutott a madarak emésztőrendszerén, így ne lepődjünk, h esetleg halak is felbukkannak kerti tavainkban betelepítés nélkül.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a mesterséges tavak ökológiai szempontból alapvetően mégsem különböznek a természetes tavaktól, magyarán fontos természet- és élőhelyvédelmi szerepet töltenek be.

Az ilyen kis városi ökoszisztémák tehát a biodiverzitás, a növény- és állatvilág sokszínűségének fenntartását segítik, ugyanakkor enyhítik a klímaváltozás negatív hatásait is.

Remek példa erre a nyári hőségben mindinkább kialakuló hősziget-effektus, amelyet jelentősen mérsékelhet az ilyen jellegű, növényekben gazdag vízfelület.

Úgyhogy csak bátorítani tudjuk kedves olvasóinak, hogy amennyiben környezeti adottságaik engedik, alakítsanak ki kertjükben kis tavakat, amelyek az említett hasznos tulajdonságaik mellett kertünk csobogó ékszerei is lesznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu