0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Frankfurt úttörő szeretne lenni a városi fák víztakarékos öntözésében: a város a jövőben mintegy ezer köbméterrel kevesebb vizet használ majd fel az öntözési folyamatok korszerűsítésével. Ez az első eredménye a Smart Irrigation kísérleti projektnek, amelyet a stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatói végeztek a FES frankfurti közmű céggel és más résztvevőkkel együtt.

Egy intelligens mérő- és számítógépes rendszer rögzíti a fák vízellátottságát, így a fa tényleges vízszükségletén alapulna és digitálisan vezérelt lenne az öntözés. 

Tekintettel az egyre forróbb és szárazabb nyarakra, Németországban is mindinkább napirendre kerül a vízhiány kérdése. A burkolt felületek és a csökkenő talajvízszint súlyosbítja a gondot, különösen a nagyvárosokban, amelyek többsége már így is a környező területek vízkészletéből fedezi saját vízszükségletét. A nyári hónapokban ez gyakran a városi fák öntözésének mellőzéséhez vezet, ami súlyos következményekkel jár. Sajtóhírek szerint a német városokban évente több ezer fa pusztul el, mert nem öntözik. A fák szerepe meghatározók a város mikroklíma és levegőminőség alkításában; nemcsak árnyékot adnak, hanem növelik a páratartalmat, csökkentik a környezet hőmérsékletét, kiszűrik a port és a szennyeződéseket a levegőből. Emellett kedvezően hatnak az emberi pszichére is, és hozzájárulnak a városlakók jólétéhez.

Kevés a tapasztalat

Az éghajlatváltozás miatt egyre több város fordul intelligens megoldásokhoz, amelyek során fejlett informatikai technikát használnak a szűkös erőforrások megőrzése érdekében. A Hohenheimi Egyetem, több helyi vállalattal és intézettel együttműködve vizsgálta a fiatal fák öntözésének „okos” megoldásait.

Jelenleg Frankfurtban, csakúgy mint sok más városban, a fákat előre meghatározott terv szerint állandó mennyiségű vízzel öntözik. Szakértők szerint ez egyfajta „merev” öntözési ütemterv, amely egyes fafajok túlöntözéséhez vezethet. Ezenkívül a megbízott szolgáltatók különféle okok miatt néha ivóvízzel öntöznek, noha az önkormányzat számos más vízforrást (pl. esővíztározókból) biztosít.

A szóban forgó program során a kutatócsoport a városvezetéssel, az informatikai szakemberekkel és a botanikusokkal együttműködve megvizsgálta, hogyan lehet intelligens öntözőrendszert kialakítani a városi fák számára. A mezőgazdaságban már léteznek okos öntözési módszerek, azonban eddig nagyon kevés olyan a tanulmány fogalkozott azzal, hogy működtethetők azok a városban. Jelenlegi ismereteink szerint a tanulmányunk az elsők között tett konkrét javaslatot városi fák intelligens öntözőrendszerének kialakítására, jegyezte meg Valerie Graf-Drasch, a Hohenheimi Egyetem digitális menedzsment szakterületének szakértője. 

Intelligens rendszer

A vízveszteség lehető legkisebbre csökkentése érdekében az új típusú öntözőrendszernek minél pontosabban kell meghatároznia a növények vízigényét, és fedezni kell a vízellátását. Ebből a célból nyolc fiatal kőrisfa talajába apró mérőeszközöket helyeztek el. A frissen ültetett fiatal fák életben maradásának alapvető feltétele a megfelelő vízellátás.

A kísérlethez talajnedvesség mérőket (tenziométereket) használtak, ezek rögzítik a talaj úgynevezett vízpotenciálját, ami azt jelzi, hogy mennyi víz áll a növények rendelkezésére különböző mélységekben, és milyen erővel kell a fáknak azt felszívniuk a talajból. Az adatokat speciális rádiófrekvencián keresztül közvetlenül a központi számítógéphez továbbítják, amely az adatokból képes az egyes fák öntözési igényeit kiszámítani. A cél tehát már nem az, hogy minden fát előre meghatározott mennyiségű vízzel öntözzenek, hanem a fák számára szükséges pontos vízmennyiség meghatározása és ezáltal a vízfelhasználás csökkentése.

Biztató eredmények

Természetesen további kutatásokra van még ahhoz szükség, hogy az okos rendszer automatikusan ki tudja számítani az egyéni vízszükségletet a talajra és a környezetre vonatkozó paraméterekből.  Addig is, az összegyűjtött adatok már most sok hasznos információt nyújtanak a szakemberek számára, fogalmazott a kutatás jelenlegi állásával kapcsolatban Florian Hawlitschek, a FES közmű vállalat innovációs menedzsere.

A kísérlet mindenképpen megerősíti, hogy sikeres lehet az elképzelés. Az összegyűjtött adatok első értékelése azt mutatja, hogy a vizsgált fák számára a talaj elegendően nedves volt 2021 áprilisában, ennek ellenére mégis öntözték őket. A kutatók szerint optimalizált öntözőrendszerrel több millió literrel csökkenthették volna a vízfogyasztást a német városokban ez év tavaszán.

Graf-Drasch rámutat azonban, hogy az előzetes eredményeket óvatosan kell értelmezni, mert azok évenként eltérhetnek. A jelenlegi teszt eredményei azt mutatják, hogy sok vizet lehet megtakarítani a városi zöldfelületek fenntartása során. A jövőben a digitális és automatizált technológiák segíthetnek abban, hogy hatékonyabban védjük a környezetünket, ehhez a rögzített útvonalak és vízmennyiségek helyett nagyobb rugalmasságra van szükség.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/www.gabot.de