0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.

A Simba Sleep kutatásából kiderült, hogy a britek több mint kétharmada (69%) érzi magát alváshiányosnak, és a fűszeres ételek, a koffein és az alkohol iránti szeretetük lehet ennek az oka.

Az emberek körülbelül egyharmada küzd álmatlansággal.

Sammy Margo, alvásszakértő javaslataiból ítélve olyan ételeket kellene fogyasztanunk lefekvés előtt, amelyek inkább a reggelihez hasonlítanak.

Ételek, amiket érdemes lefekvés előtt fogyasztani:

  • Banán: bár általában energiabombaként tartják számon, a banán magnéziumban gazdag gyümölcs, amely ellazítja az izmokat, valamint szerotonint és melatonint is tartalmaz, amelyek elősegítik az alvást.
  • Mandula: az egészséges zsírok nagyszerű forrásaként ismert mandula tele van triptofánnal és magnéziummal is, amelyek természetes módon segítenek csökkenteni az izom- és idegműködést, miközben stabilizálják a szívritmust.
  • Méz: már egy teáskanál méz is elég ahhoz, hogy serkentse a melatonin felszabadulását az agyban, és kikapcsolja az orexint (ami ébren tart minket), így segít a lenyugvásban.
  • Zab: amellett, hogy a zab egy újabb olyan vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag élelmiszer, amely elősegíti az alvást elősegítő melatonin termelődését, ösztönzi az inzulintermelést és természetes módon emeli a vércukorszintet.
  • Pulyka: triptofán egyik legismertebb forrása, a pulykahús, ami egyben remek fehérjeforrás is, és jóllakottságérzetet biztosít, így nem ébredünk fel éjszaka éhesen.

Alvás előtt kerülendő ételek:

  • Alkohol: bár lehet, hogy egy pohár bor (vagy az általunk választott ital) segít elaludni, az alkohol megakadályozza, hogy mély álomba merüljünk.
  • Sajt: hallottunk már valaha olyan emberről, aki azt mondta, hogy furcsa álmai voltak, miután sok sajtot evett? A kemény sajtok nagy mennyiségben tartalmazzák a tiramin nevű aminosavat, amely valójában éberebbé teszi az agyat. Tehát hiába szeretjük a vacsora utáni sajtfalatozást, ezzel csak megnehezítjük az elalvást.
  • Fűszeres ételek: a csípős paprika kapszaicint tartalmaz, ami megnehezíti a szervezetünk számára a hőmérsékletszabályozást, így kevésbé nyugodt alvást eredményez, valamint emésztési zavarokat is okozhat.
  • Zsíros ételek: a zsíros ételeket a gyomrunk nehezen emészti meg, és nagy valószínűséggel okoz gyomorégést, ami negatív hatással van az elalvásunkra. A magas fehérjetartalmú zsíros ételek, mint például a steak, lassan emésztődnek, és megzavarhatják a cirkadián ritmusunkat.
  • Kávé: a kávé fogyasztása nem ajánlatos lefekvés előtt a benne található koffein miatt, ugyanis az élénkítő szer sokáig a szervezetben marad, és még tíz órával később is érezhetjük a hatását.

Míg bizonyos ételek és italok nyugtató hatásúak lehetnek, a fűszeresek, a magas koffeintartalmúak, illetve a magas zsír- és fehérjetartalmúak megnehezíthetik alvásunkat.

Bizonyos italok álmosságot okozhatnak, ezzel ellentétben a túl sok alkohol megakadályozhatja, hogy az alvás mélyebb szakaszaiba lépjünk… ez pedig másnaposságot eredményez.

Úgy tűnik, hogy az esti falatozás legfinomabb dolgai közül sok egyáltalán nem segít az álmatlanságunk leküzdésében. De mi lehet a megoldás? Talán egy tál zabkása mézzel, banánnal és mandulával.

Forrás: independent.co.uk