A Simba Sleep kutatásából kiderült, hogy a britek több mint kétharmada (69%) érzi magát alváshiányosnak, és a fűszeres ételek, a koffein és az alkohol iránti szeretetük lehet ennek az oka.
Sammy Margo, alvásszakértő javaslataiból ítélve olyan ételeket kellene fogyasztanunk lefekvés előtt, amelyek inkább a reggelihez hasonlítanak.
Ételek, amiket érdemes lefekvés előtt fogyasztani:
- Banán: bár általában energiabombaként tartják számon, a banán magnéziumban gazdag gyümölcs, amely ellazítja az izmokat, valamint szerotonint és melatonint is tartalmaz, amelyek elősegítik az alvást.
- Mandula: az egészséges zsírok nagyszerű forrásaként ismert mandula tele van triptofánnal és magnéziummal is, amelyek természetes módon segítenek csökkenteni az izom- és idegműködést, miközben stabilizálják a szívritmust.
- Méz: már egy teáskanál méz is elég ahhoz, hogy serkentse a melatonin felszabadulását az agyban, és kikapcsolja az orexint (ami ébren tart minket), így segít a lenyugvásban.
- Zab: amellett, hogy a zab egy újabb olyan vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag élelmiszer, amely elősegíti az alvást elősegítő melatonin termelődését, ösztönzi az inzulintermelést és természetes módon emeli a vércukorszintet.
- Pulyka: triptofán egyik legismertebb forrása, a pulykahús, ami egyben remek fehérjeforrás is, és jóllakottságérzetet biztosít, így nem ébredünk fel éjszaka éhesen.
Alvás előtt kerülendő ételek:
- Alkohol: bár lehet, hogy egy pohár bor (vagy az általunk választott ital) segít elaludni, az alkohol megakadályozza, hogy mély álomba merüljünk.
- Sajt: hallottunk már valaha olyan emberről, aki azt mondta, hogy furcsa álmai voltak, miután sok sajtot evett? A kemény sajtok nagy mennyiségben tartalmazzák a tiramin nevű aminosavat, amely valójában éberebbé teszi az agyat. Tehát hiába szeretjük a vacsora utáni sajtfalatozást, ezzel csak megnehezítjük az elalvást.
- Fűszeres ételek: a csípős paprika kapszaicint tartalmaz, ami megnehezíti a szervezetünk számára a hőmérsékletszabályozást, így kevésbé nyugodt alvást eredményez, valamint emésztési zavarokat is okozhat.
- Zsíros ételek: a zsíros ételeket a gyomrunk nehezen emészti meg, és nagy valószínűséggel okoz gyomorégést, ami negatív hatással van az elalvásunkra. A magas fehérjetartalmú zsíros ételek, mint például a steak, lassan emésztődnek, és megzavarhatják a cirkadián ritmusunkat.
- Kávé: a kávé fogyasztása nem ajánlatos lefekvés előtt a benne található koffein miatt, ugyanis az élénkítő szer sokáig a szervezetben marad, és még tíz órával később is érezhetjük a hatását.
Míg bizonyos ételek és italok nyugtató hatásúak lehetnek, a fűszeresek, a magas koffeintartalmúak, illetve a magas zsír- és fehérjetartalmúak megnehezíthetik alvásunkat.
Úgy tűnik, hogy az esti falatozás legfinomabb dolgai közül sok egyáltalán nem segít az álmatlanságunk leküzdésében. De mi lehet a megoldás? Talán egy tál zabkása mézzel, banánnal és mandulával.