0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Kik a világ legvagyonosabb gazdái?

Lehet-e vagyont építeni a mezőgazdasági termelésből? Igen, a mai világban a mezőgazdaság olyan üzletággá vált, amely több milliárd dolláros profitot termelhet. Ki keresi a legtöbbet a mezőgazdasági termelésből? A sertéskirály és a Fidzsi-szigetek vízkitermelői: íme a világ leggazdagabb gazdái.

A mezőgazdaság már régóta nem idilli vidéki tevékenység, hanem hatalmas iparág. Óriási agrárvállalatok állítják elő az élelmiszereket, amelyek az emberek milliárdjait táplálják. A gazdálkodók, különösen a legnagyobbak, iparosokká váltak, akik képesek voltak kihasználni a nagy méretekből adódó előnyöket. Ennek eredményeként hatalmas összegeket kerestek, és vállalkozásaik ellátják a világpiacot élelmiszerrel és a többi gazdaság számára szükséges termékekkel. Kik ezek a mezőgazdasági óriások?

A leggazdagabb gazdák listájának élén kínai állampolgárok állnak. Ez nem meglepő: a közel 1,4 milliárd fős lakosság hatalmas élelmiszerpiacot jelent.

A világ leggazdagabb mezőgazdasági vállalkozója Qin Yinglin, akit  „sertéskirálynak” is neveznek, mert  a világ legnagyobb sertéstenyésztője.

Kínában a sertéshús rendkívül népszerű, az ételek gyakori összetevője, és a gazdagodó társadalom egyre több és több húst akar enni. Qin vidéken született, apja sertésállománya mindössze 20 darab volt, az ő birodalma becslések szerint 19,4 milliárd dollárt ér.

A második helyen egy másik kínai vállalkozó, Liu Yonghao áll. Ő viszont takarmányok gyártásával szerezte meg a vagyonát, amelyet 7,8 milliárd dollárra becsülnek.

A harmadik helyezett Stewart és Lynda Resnick, az amerikai házaspár 7,2 milliárd dollárra becsült vagyont hozott létre, amivel az Egyesült Államok leggazdagabb farmerjeinek számítanak.

Az ő területük a gyümölcstermesztés, valamint a diófélék termesztése. ugyanakkor Resnickék tulajdonában van a vitatott Fiji Water márka is, a vizet a Fidzsi-szigetek vízgyűjtőiből merítik, majd az Egyesült Államok és Európa üzleteibe szállítják.

Sok kritika éri a céget amiatt, hogy a víznek a világ másik felére történő szállítása nagy szén-dioxid-kibocsátással jár, valamint, hogy egy olyan országban termelik ki a vizet, ahol az emberek nehezen jutnak hozzá.

A negyedik hely a kínai Liu Yongxingé. Az általa felépített „East Hope Group” nevű vállalat összetett mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, de több lábon áll, így a kohászatban és az ingatlanpiacon is tevékenykedik. Vagyonát 6,5 milliárd dollárra becsülik.

Az ötödik helyen az amerikai Harry Stine áll, aki egy farmon nevelkedett, így gyermekkora óta hozzászokott a földeken való munkához. Cége gabonafélék genetikai módosításával foglalkozik.

Stine az 1990-es években gazdagodott meg, amikor cége genetikailag módosított kukoricát és szójababot adott licencbe mezőgazdasági óriásoknak. Ezzel 5,1 milliárd dollárra becsült vagyonra tett szert.

Az egyetlen orosz a listán Vadim Moskovich üzletember és volt politikus.

A Rusagro vállalat, amelynek igazgatótanácsában az oligarcha ül, állattenyésztéssel és cukorgyártással foglalkozik.

Moskovich irányítja a „Masshtab” fejlesztési vállalatot is, amely több mint 2,5 ezer hektárnyi területet birtokol Moszkva környékén és birodalmának értéke összesen 2,9 milliárd dollár.

A legszerényebb vagyon a mezőgazdasági főszereplők között a kínai Fu Guangmingé. Cége, a „Fujian Sunner Development” csirkét szállít a „KFC” láncnak. Ezzel 1,8 milliárd dollárra hizlalta vagyonát.

Forrás: rp.pl