Bőséges választék áll a rendelkezésünkre, aki szeretne, talál magának színben, formában, erősségben hozzá illőt.
Az igazi hagymaimádók, még a hagymát is hagymával eszik, lehetőleg nyersen. Legfontosabb hatóanyagaik hőérzékenyek, ezért feltétlenül szükséges alkalmat találni arra, hogy hőkezelés nélkül is fogyasszunk belőlük.
Tehetjük kencékbe, remek ízt adnak a salátáknak, rendkívül értékes savanyúságokat készíthetünk felhasználásukkal vagy préselhetünk belőlük levet.
Fokhagyma
Az amarilliszfélék családjába tartozó fokhagyma az ókortól fogva szívesen használt gyógynövény. Alliin nevű hatóanyaga a sejtek roncsolódásakor aktiválódik, és több értékes vitamint (A-, B1-, B2-, B3-, C-, D- vitamin) és ásványi anyagot (magnézium, vas, réz, jód, szelén) is tartalmaz.
Tágítja a szívkoszorúereket, hatására a véredények visszanyerik rugalmasságukat, gátolja a vérlemezkék összecsapódását és a vérrögök kialakulását. Erősíti a gyomrot, serkenti a máj működését és az epe termelődését. Fertőtlenítő hatású az egész légző- és emésztőrendszerre, elpusztítja a patogén bélflórát. Segít a zsírlerakódásokat felszámolni, támogatja a méregtelenítést. Javítja az agyműködést.
Olasz erőital: keverjünk össze 2,5 dl cukkinilevet, 2 dl spárgatöklevet és fél dl fokhagymalevet.
Vörös-, sárga-, lila-, fehérhagyma
A szervezet folyamatainak aktivátora. Élénkíti a vérkeringést, tágítja az ereket. Javítja a szívműködést. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, a szívbetegségek kockázatát és a trombózisveszélyt. Serkenti a nyirokkeringést. Segíti az emésztést, táplálja a bélbaktériumokat. Csökkenti a gyomor- illetve a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.
A lilahagyma különösen értékes az antociánok jelenléte miatt.
Fermentált lilahagyma: vágjuk vékony szeletekre a hagymát, tegyük befőttes üvegbe anélkül, hogy nagyon összetömörítenénk. Töltsük tele 2%-os sóoldattal (1 evőkanál só 1 liter vízhez), zárjuk le és állítsuk az üveget szobahőmérsékletű, napfénytől menetes helyre. Érlelődés közben valószínűleg némi folyadék szivároghat, ezért ajánlott egy tálat tenni alá és szükség esetén pótolni az oldatot, hogy a zöldségek mindig be legyenek fedve. Néhány nap alatt elkészül, érdemes kóstolgatni. Ekkor porciózhatjuk kisebb adagokra, ha szükséges, majd tegyük át hideg helyre. Kellemesen savanykás, zamatos, könnyebben emészthető és egyszerűbben fogyasztható így a hagyma.
Tatárhagyma
Kevésbé elterjedt, pedig nagyon könnyű termeszti és rendkívül hasznos fajta. Egyetlen hagymarajongó kertjéből sem hiányozhat. Kora tavasszal a metélőhagyma után nemsokkal indul fejlődésnek, ekkor fantasztikusan finom, lapos leveleit tépkedhetjük, metélhetjük. Évközben szépen elvan, erősödik és felkészül a fináléra. Augusztus végén aztán megkezdi virágzását. Kellemes illatú, apró, fehér virágainak rajtunk kívül még számos szárnyas jószág nagyon örül, többek között rajonganak értük a méhek is. Miért ez a nagy lelkesedés? Azért, mert a virágai ehetők, pompás salátákba, szendvicsre vagy más ételekre szórva fogyasztani. Napról napra nyílnak, tehát ha elszalasztottunk néhányat, sebaj, éppen feltárult egy remek lehetőség valami különlegességre.
Rövidesen kicsiny zöld termések fejlődnek belőlük, és ezeket fiatalon összegyűjtve kiváló kapribogyó helyettesítőt készíthetünk belőlük.
Hagymatermés kapri módra: csak az éretlen, világoszöld terméseket, – amelyeken még nem tűnik át a magok fekete színe – csipegessük le. Sóval alaposan összekeverjük és hagyjuk, hogy levet engedjenek. Néhány napos pácolódás után, a sós lé jelentős részét leöntjük, megfelelő méretű tiszta üvegbe áttesszük a terméseket, végül feltöltjük az üveget forró fehérborecettel.
A hagymafélék könnyen termeszthető, szerethető, nélkülözhetetlen növényeink, minden kertben érdemes egy kis helyet szorítani fajtáiknak. Ha következetesen válogatunk, akár egész évben lehet frissen fogyasztható hagymafélénk.