0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tejeskávékkal lendült az őszbe a Szupermenta

A Szupermenta termékteszten ezúttal 28 „dobozos” tejeskávét vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, tizenhat tejeskávé esetében azonban előfordultak jelölési hibák.

A Szupermenta összesen 28 tejeskávét vont vizsgálat alá. Kiszerelésüket tekintve üveges, műanyagpalackos, papír- és fémdobozos, valamint poharas termékeket teszteltek.

A tejeskávék közül 8 pasztőrözött, 4 nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt (ESL) és 16 ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) termék volt. 

A Nébih laboratóriumaiban ez alkalommal is elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat. Sor került a mikrobiológiai vizsgálatokra, valamint ellenőrizték – többek között – a termékek zsír-, édesítőszer és laktóztartalmát is. E szempontok szerint mindent rendben találtak a szakemberek.

A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor- és fehérjetartalomra vonatkozó jelöléseket, és a laktózmentesség jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. A szakértők ezek vonatkozásában is mindent rendben találtak. 

Tizenhat termék esetében azonban akadtak egyéb jelölési hibák. Gond volt a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és a termékek megnevezésével is. Két tejeskávé esetében az előállításhoz használt aroma E 150d szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel.

A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

Hatósági eljárás indult továbbá az aroma forgalmazója ellen is a megtévesztő és hiányos termékspecifikáció miatt, akit ennek okán élelmiszerlánc-felügyeleti bírság fizetésére kötelez a Nébih. A bírságok várható összege együttesen mintegy 850.000 forint.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a 22 tejeskávé közül a dobogó legfelső fokára a Penny Ready Latte Cappuccino állhatott, a második helyen a NÖM Café Espresso végzett, míg a harmadik helyet a Parmalat Caffé Latte Cappuccino érdemelte ki.

A hat laktózmentes tejeskávé versenyében az első helyet a Magic Milk Jegeskávé szerezte meg, második lett az Amaroy Cafe Latte Macchiato, harmadik helyen pedig a Mizo Cappuccino végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Forrás: Nébih