0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Burgonyából főznek helyi sörkülönlegességet Dél-Olaszországban

Kalábriában, az olasz csizma orrában házi, eredetvédett burgonyasört főznek. A négyezer fős Sant'Eufemia d'Aspromonte körzetében sok a burgonyatermesztő és a közelben sörfőzde is üzemel, őket hozta össze az ötletgazda Domenico Rosinato.

Lakóhelyén, Sant’Eufemia d’Aspromontéban sokféle burgonyából készült terméket állítanak elő, és jó néhány éve azon dolgoznak a helyiek, hogy értékesebbé tegyék ezt a kultúrát, de nem jártak sikerrel. Erről jutott eszébe, hogy sörfőzéshez kellene használni a gumókat, nyilatkozta a FreshPlazának a feltaláló, Domenico Rosinato. Az ötlet megvalósításához először mezőgazdasági vállalkozót keresett, hogy legyen alapanyag a kísérletezéshez. Iolanda Maria Arimare szállította a gumókat közvetlenül az Aspromonte melletti termőföldjéről.

A sör is a sárga húsú, különösen lisztes burgonyáról kapta a nevét, ami a környék jellegzetes, eredetvédett terméke,

és megcélozta a legmagasabb, országos eredetvédelmet is. Széles termékpályát akarnak kialakítani ebből az alapanyagból készült élelmiszerekből.

Dél-Olaszországban már születtek helyi sörkülönlegességek, mint a Nerello szőlőfajtával vagy bergamottal ízesített sörök.

A Pasta Gialla sör 100%-ban Sant’Eufemia d’Aspromontéban készül, és ezzel is arra kívánják ösztönözni a helyi termelőket, hogy célzott marketingkampányt indítsanak, ugyanis a körzet inkább azzal szerepel a hírekben, hogy milyen nehéz vállalkozást indítani és hogy maffiózók élnek ott.

A sör receptjét Ferdinando Polito, a Birrificio Reggino helyi sörfőzde vezetője alkotta meg, és egy könnyed, lágy, nőies italt készített.

Az 5% alkoholtartalmú sör lágysága a burgonya cukortartalmából ered, és jól ellensúlyozza a komlótól származó, közepes kesernyésséget. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it/reggiotoday.it