0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Falatnyi különbség döntött a KÁN Főzőversenyen

Megkezdődött a KÁN Egyetemi Napok második, családi napja. Október 2-án kezdetét vette a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok az Élményligetben. A megnyitó a MATE Udvarban zajlott, ahol a zsűri mellett a 10 főzőcsapatot is köszöntötték.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte a vadételek egészséges voltát, hiszen ásványianyag-tartalmuk mellett kevés zsírt tartalmaznak, igazi bioélelmiszerek. Mégis, Magyarországon az éves vadhúsfogyasztása évek óta 35-40 dkg/fő körül stagnál, ami kifejezetten alacsonynak számít az unió más tagországaihoz képest.

A rektor kiemelte Somogyország nagyvadban gazdag területeit, ami remek alapanyagot teremt a vadgasztronómiának. Kiemelte a főzőverseny két célját, egyfelől a vadhúsfogyasztás népszerűsítését, másrészt a vadgasztronómia széles palettájára kívánják felhívni a figyelmet, ugyanis nem csak vadpörköltet lehet tálalni a családi asztalra.

Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei titkára, a főzőverseny zsűritagja elmondta, immár 11. alkalommal lett megrendezve a főzőverseny-rendezvénysorozat. Korábban csak a média képviselői vettek részt a versenyen, most azonban kibővült MATE-csapatokkal és a Somogyi Vadászkamara csapatával is. Végezetül megemlítette, évről évre egyre színvonalasabb ételek kerültek a tányérra, és ezt a tendenciát reméli az ide versenytől is.

Vári Dávid séf, a zsűri elnöke némi útmutatást adott a versenyzőknek.

A szarvashús-alapanyag kapcsán elmondta, a titok: „kevés idő, magas hő!”, és a csapatok ne felejtsék el eleget pihentetni a húsokat.

A zsűrizés kritériumait is érintette: az első a „konyhában”, munkalapon való rend és tisztaság fenntartása; a csapatok tagjai között csapatmunka gördülékenysége; és nem utolsósorban a tálalás kinézete, kompozíciója.

A csapatok nekiálltak a főzésnek, és csak ügyességükön és kreativitásukon múlik, milyen vadgasztronómiai különlegességgel kápráztatják el a zsűrit.

Eredményhirdetéskor Vári Dávid „fantasztikusnak” értékelte az ételeket. Összesen két és félóra elkészítési idő állt a csapatok rendelkezésére, amit „rengetegnek” ítélt a séf:

„Szinte bármilyen vadétel elkészíthető ennyi idő alatt, mégis több csapat inkább a biztosra ment, és pörköltet készített”.

Szoros eredmény született a zsűri értékelése alapján, stílusosan azt is mondhatnánk, falatnyi különbségek döntöttek. A III. helyen végül a vadas ragut készítő Aranyosok(k) csapata végzett, II. lett a Most Médiacsoport tejföllel, gnocchi-val tálalt pörköltje, míg az I. helyezést az OMVK Somogy megyei Vadászhölgy Klub csapata (Fenyvesi Istvánné, Kemenszky Kinga, Dr. Csizmadiáné Dr. Dóczi Zsuzsanna) vitte el fokhagymás tejben áztatott, szarvasgombás velővel töltött, kirántott szarvascombjával, amit zelleres burgonyapürével és házi savanyúsággal tálaltak. Vári Dávid a díjátadó végén elmondta, akik idén nem nyertek, ne búsuljanak, jövőre újra fel lehet venni a fakanalat!

Az eredményhirdetésen további két különdíjat is kiosztottak. A MATE Udvar legszebb standja címet az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kapta, míg a leginnovatívabb stand címet az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet érdemelte ki.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu