0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lovasprogramok a tenyésztés jegyében

Ritkán adódik, hogy egy tenyészszemle, egy ménvizsga szórakoztató programmá váljon. Azonban köztudomású, hogy Kaposvár, a Pannon Lovas Akadémia a hazai lovassportélet egyik fellegvára, vagyis itt minden, ami a lovakkal kapcsolatos, az a laikus közönség figyelmére is számot tarthat.

Már a KÁN Egyetemi Napok ünnepélyes megnyitója is más, ha a fedeles lovardában a színpaddal szemben feláll vagy tíz fogat és még néhány sportlovat is felvezetnek. Az impozáns látványt csak fokozza, hogy itt a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület tenyészszemléjére érkezett fogatok álltak fel díszszerszámban.

Ezek közül az állatok közül kerültek ki a tenyészszemle sztárjai is. Az egyesület 14 tenyésztővel, 17 magyar hidegvérű tenyészménnel, 14 magyar hidegvérű tenyészkancával, illetve 2 szopós csikóval vett részt a KÁN-on. A szakmai bírálatot Dr. Pataki Balázs, Dr. Oláh János, Simon Gábor, Szakál Endre és Kassanin Milán végezték el.

A kancák versenyében megosztott 3. helyezett lett 3113 Móni, fekete színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője, tulajdnosa és kiállítója a pápai Gyurkovics László András. Ugyancsak megosztott 3. helyezést ért el 2848 Diadém, pej színű magyar hidegvérű kanca, csikójával. Tenyésztője a zalalövői Horváth László. Tulajdonosa és kiállítója a MATE Kaposvári Campus.

A versenyben 2. helyezett kanca a pejderes színű 3041 Mirza lett. Tenyésztője: a karádi Kreka, tulajdonosa és kiállítója Varga József Magyarszékről.

Az 1 helyen is megosztott díjat osztott ki a zsűri. Döntésük értelmében a fekete színű 2805 Regina, valamint a fekete színű 2089 Rózsa, lett a csikójával. Mindkét kanca tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója: Bisztricz Lajos Hobolról.

A ménbírálat során is két harmadik helyezettet hirdettek. A sárga színű Agostyán-203 Luxor (Tenyésztője: Mátyás István, Tata-Agostyán. Tulajdonos és kiállító: Cseprekál István, Ráckeresztúr.). és a fekete színű 6090 Adorjánháza-211 Herceg (Tenyésztője: Kovács Dániel, Adorjánháza. Tulajdonos és kiállító: Abai Sándor, Hosszúhetény.) lettek harmadikok.

A 2. helyet a fekete színű 5955 Bőszénfa-163 Ámornak ítélték. Az állat tenyésztője a Kaposvári Egyetem, tulajdonosa és kiállítója a MATE Kaposvári Campus.

A mének szemléjében 1. helyezett a szürke színű 5699 Segesd-162 Matyi lett, tenyésztője a segesdi Gábor János, tulajdonosa és kiállítója a nagykátai Árvai Ágoston.

A Nagydíjat ugyancsak egy egyetemi tenyésztésű és tulajdonú mén, a pej színű 5954 Bőszénfa-159 Merész lett.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület különdíjban részesített tenyésztőket.

Nagy Ferenc tiszaföldvári tenyésztőt a magyar hidegvérű ötös ménfogat színvonalas bemutatásáért.

Gyurkovics László pápai tenyésztőt a magyar hidegvérű ötös kancafogat színvonalas bemutatásáért. Zsiga Lajos göllei tenyésztőt a sárga színű 3111 Gölle Csókos és a pej 3111 Vilma saját tenyésztésű magyar hidegvérű kancák bemutatásáért.

Növényi Norbert rózsafai tenyésztőt a feketederes 607 Adorjánháza-455 Botond magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Kovács Dániel, Adorjánháza. Tulajdonos és kiállító: Növényi Norbert és Növényi Norbert Normann Rózsafa.)

Csernyi János kaposvári tenyésztőt a sárga színű 6233 Sellye-15 Tamburás magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Petkó Sándor, Sellye. Tulajdonos és kiállító: Csernyi János, Kaposvár).

Stocker Ferenc pilisvörösvári tenyésztőt a sárga színű 6574 Ceglédbercel-342 Szilaj és az ugyancsak sárga magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Túri Norbert, Csongrád. Tulajdonos és kiállító: Stocker Ferenc, Pilisvörösvár.)

Jáger József kunadacsi tenyésztőt a fekete 6569 Iharos-223 Vitéz magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Beke László, Iharos. Tulajdonos és kiállító: Jáger József, Kunadacs.)

Különdíjat kapott a nagyrécsei Green Agro Island Kft. a sárga színű 3008 Menyasszony nevű kanca bemutatásáért. (Tenyésztője: Marton Edit, Adorjánháza. Tulajdonos és kiállító: Green Agro Island Kft., Nagyrécse).

A tenyészszemlét természetesen az értő közönség élvezte a legjobban, ám a lovasprogram során fogatok felvonulása alatt mindenki megcsodálhatta a díszszerszámokat, a különböző fogatolási módokat, a nyak-, illetve szügyhámot, vagy épp e nagytestű állatot tértölelő mozgását, gyönyörű ügetését, bár e sorok szerzője azt élvezte a legjobban, amikor a lovardából kifelé hajtva az egyik fogat „sietősen” ügetés helyett vágtára váltva viharzott ki a csarnokból.

A lovasprogramok sorát gazdagította természetesen a Pannon Lovas Akadémia lovastornászainak bemutatója is.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu