0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Milliszekundumok döntenek a minőségi permetezésben

A permetezési technológia fejlődése az elmúlt évtizedekben egy egyirányú úton való haladáshoz hasonlítható. Még nincs vége, de egyértelmű, hogy a permetezőgép minden egyes szegmense egyre automatizáltabbá válik.

Néhány évtizeddel ezelőtt a kis méretű, szerelt permetezőgépek uralták a földeket. Idővel ezeket felváltották a vontatott gépek. Ez lehetővé tette a teljesítmény jelentős növelését, amit a permetezőtartályok kapacitásának, a gémszélességnek és a munkasebességnek a növelésével értek el. Egyszerűbben fogalmazva, a német gazdák gyakran a nagy tartályokat, a holland gazdák a lenyűgöző méretű gémeket, részesítették előnybe, a francia gazdák pedig a nagy sebességű permetezésben voltak élenjáróak.

Jørgen Audenaert, a John Deere permetezési technológiai szakértője szerint minden országban közös az automatizáltabb folyamatok és a permetezési pontosság növelése iránti érdeklődés, a környezeti hatások csökkentése mellett.

A permetezőgépek automatizálása ma már mindennapos, és számos permetezőgép-alkatrészt érint.

Ezek közé tartozik a folyadékrendszer öblítése, a permetezendő terület fölött az előre beállított gémmagasság fenntartása, a cseppméret állandó szinten tartása a haladási sebesség változásától függetlenül és fordítva, valamint a kormányzás az önjáró gépeknél. Az utolsó funkció a műholdas navigációs jeleket használja, amely a jármű valós idejű helymeghatározásának köszönhetően, a vezérlő által a kormányrendszerhez adott parancsokkal kombinálva, lehetővé teszi a kiválasztott pálya megtartását.

A műholdas navigációt az automatikus permetezés vezérlésben is használják, amely bizonyos fúvókaszakaszokat vagy egyedi fúvókákat kapcsol be vagy ki. Ez minimalizálja az átfedéseket és kiküszöböli a kerülőutakat. Ez különösen fontos a szabálytalan alakú mezőkön.

A növényvédő szerek kijuttatásának pontosságát növelő, nagy lehetőségeket rejtő megoldás a mesterséges intelligenciát alkalmazó technológia, amely a kameraképek alapján valós idejű permetezési döntéseket hoz.

A fejlesztés több szinten folyik, és többek között magában foglalja a fő növénykultúrával versengő gyomok felismerését és megkülönböztetését. Ha csak ezeket a növényeket permetezik, kisebb dózisú növényvédő szereket lehet használni, és ugyanaz a hatás érhető el, mint a teljes felületű permetezéssel. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a technológia a csíranövényeket a növekedésük nagyon korai szakaszában észlelje, ami lehetővé teszi a herbicidek dózisának további csökkentését.

Szakértők szerint a mesterséges intelligenciával támogatott permetezési technológia sikerének kulcsa a kifinomult döntéshozatali algoritmusokban rejlik, amelyek képesek például a biomassza-térképből származó információkat a növényvédő szer megfelelő dózisára lefordítani.

A John Deere például az IBM Blue Gene számítógépéhez hasonló számítási rendszert fejlesztett ki, amely 2008-ban forradalmasította az IT-ipart.

A jövőben ezt a rendszert várhatóan szórófejre szerelik majd. Képeket rögzít, adatokat dolgoz fel, döntéseket hoz és akciókat kezdeményez, mindössze ezredmásodpercek alatt!

youtube://v/L0nGUSPDnUU

Az amerikai piacon a John Deere hamarosan bevezeti a See & Spray Select rendszerrel ellátott permetezőgépeit, amely kameratechnológiával érzékeli a szántóföld színváltozásait.

Ahogy a permetezőgép végigmegy a szántóföldön, a kamerák gyorsan észlelik, hogy a parlagon heverő szántóföldeken csak zöld növények vannak, és a permetezést ezekre a növényekre indítják el.

A See & Spray Select a sugárral történő permetezéshez hasonló találati arányt biztosít, és átlagosan 77%-kal kevesebb gyomirtószert juttat ki. Így minimalizálhatók a ráfordítási költségek, és csak akkor permetezhetők a gyomok, amikor azokat észlelik. Ez a technológia lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a drágább és összetettebb keverékeket hatékonyabban alkalmazzák, csökkentve ezzel költségeiket és javítva a herbicid-rezisztens gyomnövények elleni védekezés képességét alacsonyabb költségek mellett. A John Deere See & Spray segít a gazdáknak a szántóföldről a zónára, majd a sávra, most pedig az egy növényre történő permetezésre való áttérésben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agropolska.pl