Az Agrármarketing Centrum halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! kampányához kapcsolódva az OMÉK-on látványkonyhát állított fel, amelyben a hazai vizekből származó halfajokból – pisztrángból, busából, harcsából, pontyból, süllőből – készítettek fogásokat.
Lévai Zsuzsanna a Halkakas Halbisztró tulajdonosa és Földesi Gábor séf inspirációkat adtak a különböző halakhoz párosítható zöldségekről és fűszerekről.
– Úgy gondoljuk, hogy az édesvízi halaknak méltatlanul kevés figyelmet szentel akár a hazai, akár a nemzetközi gasztronómia, ezért tűztük ki célként, hogy új megvilágításba helyezzük a magyar halat. Hiszünk abban, hogy Magyarországon nem csak a több ezer kilométert utaztatott alapanyagokból lehet magas minőségű halételeket készíteni, hanem az itthoni halgazdaságokból származókból is készülhetnek izgalmas ételeket.
Igaz, sok étterem tart hazai halat az étlapján, például pisztrángot, de zömében egészben olajban sütik ki. A halfogyasztás növekedésének bizonyára kedvez az is, ha megmutatjuk, hogy a hal nem unalmas, nagyon jól variálható fűszerekkel, az éppen szezonális zöldségekkel, egyéb köretekkel és meríthetünk a nemzetközi konyhából is ihleteket.
A bemutatott receptekből kiderült, hogy a füstölt hal a cékla, a dió és a kecskesajt jó barátok. A pisztrángnak nagyon jól állnak a zöldfűszerek, különösen a kakukkfű és az erdei gombák is.
ellentétben a silányabb, ipari élelmiszerekkel – így elejét vehetjük az élelmiszer pazarlásnak és a kidobott ételek árát a minőségi élelmiszerekre fordíthatjuk.
A stand sok látogatót vonzott, és népszerűek a voltak a különleges halételek azok körében, akik kóstolót kaptak belőle. Nem csoda, hiszen nem mindennapi fogások készültek. Megmutatták, hogy a magyarok kedvenc halászléje mellett tehetünk az asztalra például gyömbéres sütőtöklevest füstölt busával. Ha előételt szeretnénk, akkor érdemes egy meleg salátát készíteni füstölt pisztrángból sült céklával, dióval és kecskesajttal vagy grillázsos-tormás harcsapástétomot. Remek főétel lehet a roston pisztrángfilé erdei gombás rizottóval vagy a fokhagymás süllőfilé spenóttal. Ha nemzetközi ízekre vágyunk, süssünk ponty tempúrát ázsiai üvegtésztasalátával, esetleg harcsasteak-et qiona salátával.
És a variációk végtelenek…