0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kebele palackba zárt gyümölcsei

Őstermelőként gyümölcstermesztéssel és ezek a feldolgozásával foglalkozik Cseh János. A Marosvásárhelytől alig 10 kilométerre fekvő Kebelén legalább 20 féle gyümölcsfaj található, amiből 6000 tő fekete ribizli, 400 tő fekete törpeberkenye, hat féle körte, nyolc -féle alma, egy lengyel, bőtermő, folytontermő málna, több fajta szilva, naspolya, som, cseresznye, meggy színesíti a kínálatot.

Szinte csak a kajszival van baj, mivel a hegyvidéki területen virágzáskor rendszeresen elfagy. Pedig sokoldalúan felhasználható a gyümölcse. A három hektáros Cseh Tanyán nem értékesítenek friss termést, az utolsó darabig mindent feldolgoznak, s készülnek az igazi kézműves lekvárok, szörpök, gyümölcsborok.

„Beleszülettem a gazdálkodásba, sok, ma is termő fát a dédnagyapámtól örököltem, megtanultam tőle az oltást, a gondozást, benne van a véremben”- vallja az erdélyi „pomológus”, hogy a Kárpát-medence különleges adottságokkal rendelkezik. Bár a Nyárád-mentén, homokos talajon zöldségtermesztéssel foglalkoznak, míg a dombosabb Kebelén, jó fekvésben – ahol valamikor virágzott a szőlőkultúra – a gyümölcstermesztés vált sikeressé. Talajaik pH értéke 6-6,5-ös, ami például a fekete ribizlinek nagyon jó. Próbálkoztak áfonyával is, ám annak nem elég savanyú.

Ugyanakkor a málna nagyon szereti, viszont vízigényes növény. A biztonságos termesztés érdekében csöpögtető öntözőberendezést építettek ki, de ehhez föl kell pumpálni a vizet a hegytetőre.

Nem is tudom, Cseh Jánosnak és családjának mikor jut ideje a gazdálkodásra, vásárokon, rendezvényeken bukkan fel, s termékeit rendszeresen megméretteti a versenyeken. „Azt szeretem, ha nem csak a vásárló, hanem a szakma is értékeli a munkámat, ezekből sokat lehet tanulni”- vallja a szakember. Ám nem csak a bírák véleményére kíváncsi, rendszeresen jár továbbképzésekre, véleménye szerint folytonosan fejlődni kell, nem lehet leragadni bizonyos szinten.

Bár a piac kikényszerítené a bővítést, mivel nincsen munkaerő, elérték azt az üzemnagyságot, amit a saját erejükből meg tudnak művelni.

A feldolgozás jelenti azt a plusz hozzáadott értéket, amivel meg tudnak élni kisebb területen is.

„Már régóta ismernek minket, a vásárlók szinte hazajönnek Kebelére”- jegyezte meg Cseh János, uniós akkreditált feldolgozóval rendelkeznek. Termékeiket nem csak a környékbeliek vásárolják szívesen, de Magyarországon is keresettek, lekvárjaik, szörpjeik megjárták Amerikát, onnan ugyancsak érkeznek megrendelések.

A Cseh Tanya igazi családi gazdaság, nagyon kicsi termelők, de a számtalan pozitív visszajelzés büszkévé teszi a gazdát. „Ha ennyien kedvelik a termékeinket és keresnek minket, jól mutatja, valamit jól csinálunk”- zárta beszélgetésünket Cseh János.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu