0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szezon utolsó feladatai – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét, elkezdhetjük az őszi lemosó permetezést. A lehulló lombozatot pedig érdemes 1%-os nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal kezelni, az felgyorsítja a levelek korhadását.

Október második dekádjában a sokévi átlagnak megfelelő volt az időjárás. A nappali maximumhőmérséklet csak a napos déli órákban érte el a 20 °C-ot, borúsabb időben inkább csak 10-15 °C volt, éjszakánként pedig borultságtól függően 5-8 °C. A mély fekvésű területeken állandósult a reggeli párásság és a fagyveszély. A néhány nappal korábban lehullott, változó mennyiségű csapadék javított a talajok nedvesség-ellátottságán, de néhány körzetbe, főként Kelet-Magyarországra csupán néhány milliméter eső jutott.

A gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben jórészt befejeződtek a betakarítási munkálatok, így felkészülhetünk az idei szezon utolsó növényvédelmi feladatára, az őszi lemosópermetezésre. Szükségessége abban rejlik, hogy

ezzel jó hatékonysággal tudjuk gyéríteni az év során felszaporodott, és áttelelésre váró kórokozók és kártevők szaporítóképleteit.

A permetezést akkor érdemes elkezdeni, amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét. Ez általában az első esős őszi napokon és deres hajnalok után következik be.

Vizsgáljuk át, hogy a fákon, tőkéken milyen károsítók nyomait találjuk, és annak megfelelően válasszunk készítményt. Általános őszi lemosásra legalkalmasabbak a rezet és ként tartalmazó készítmények, de abban az esetben, ha rovarkártevők is felfedezhetők a növényeken, érdemes elővenni az olajat is tartalmazó lemosó szereket, illetve ezek gyári kombinációit.

A permetlében levő olaj vékony bevonatot képez a pajzstetveken, a vértetvek vattabevonatán, az áttelelő takácsatka- és levéltetűtojásokon, így azok megfulladnak levegő hiányában.

A réz hatóanyag a lisztharmatgombák kivételével hatásos számos kórokozó ellen, míg a kénes készítmények a lisztharmatgombák áttelelő szaporítóképleteit képesek elpusztítani.

A lehulló lombozat nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal való kezelése felgyorsítja a levelek korhadását, mert segíti a humifikálást előidéző mikroorganizmusok felszaporodását. A levelekre elegendő 1%-os töménységben kipermetezni a nitrogénoldatot.

A kerti pázsitot is ebben az időszakban kell felkészíteni a télre. A fűnyírás gyakoriságát már ritkíthatjuk. Már ne juttassunk ki nitrogénben gazdag trágyákat, inkább a foszfor- és káliumtúlsúlyos, magnéziumot is tartalmazó gyeptrágyákat használjuk. Ezektől a tápelemektől javul a gyepek télállósága, és könnyebben átvészelik a zordabb hónapokat. A télre való felkészítés előtt érdemes a nyár során felgyülemlett levélmaradványokat eltávolítani, mohásodást szellőztetővel megszüntetni, és a fűre hullott leveleket is gyűjtsük össze rendszeresen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet