0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Fontos határidő közeleg a belföldi illetőségű kapcsolt vállalkozások számára, ugyanis a 2021-es üzleti évre vonatkozóan 2021. november 1–20. között nyújthatják be nyilatkozatukat a csoportos adóalanyiság választására, illetve ebben az időszakban kérelmezhetik új tag csatlakozását is a csoporthoz.

A határidő jogvesztő, a naptári év szerint működő vállalkozásoknak néhány héten belül el kell dönteniük, számukra megéri-e élni a lehetőséggel.

Az eltérő üzleti évesek az adóévük utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között tehetnek nyilatkozatot. A csoportos adóalanyisággal számottevő adómegtakarítás érhető el, és a szakértők szerint az adminisztratív terhek csökkentése is vonzó opciót jelent a cégek számára – hiszen a tagok az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat –, viszont a bonyolult szabályozásban rejlő buktatók miatt érdemes körültekintően eljárni.

„A csoportos társasági adóalanyiság választásához több fontos tényezőt és feltételt is figyelembe kell venni

Vizsgálni kell például, hogy minden kapcsolt vállalkozás megfelel-e a követelményeknek, és kihívásokat jelenthet az adóalap meghatározása is.”

– hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Érdemi adómegtakarítással járhat olyan cégek esetében, ahol veszteséget termelő csoporttag van, hiszen a csoporttagok egymás között a megadott szabályok szerint érvényesíthetik veszteségeiket. További megfontolást igényel, ha a csoport valamely tagja egyébként adókedvezmény érvényesítésére jogosult, illetve a már megkezdett adókedvezményét érvényesítené tovább, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak például a fejlesztési adókedvezményre, valamint a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményére.

„Különösen megfontolandó a tao-csoport választásának kérdése olyan magyarországi kapcsolt vállalkozások esetében, amelyek között nagyszámú dokumentálandó tranzakció zajlik,

valamint abban az esetben is, ha a szokásos piaci ár megállapítása az ügylet speciális jellege miatt nehézségekbe ütközik.” – hívta fel a figyelmet a Mazars adóigazgatója.

Mint a Mazars emlékeztet rá, a belföldi illetőségű kapcsolt vállalkozásoknak 2019. január 1-jétől van lehetőségük a csoportos társasági adóalanyiság választására. Már az induló évben számos iparágból több mint kétszáz csoport nyújtotta be a kérelmét, ami ezernél is több vállalkozást érintett. Ez a szám évről-évre tovább emelkedik. A csoportok átlagosan 2-5 cégből állnak, és a kormányzati számítások szerint, a csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Forrás: MAZARS sajtóközlemény