0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kertészek kezében a zöld jövő

Sok dísznövényágazatban érdekelt vállalat számára a fenntarthatóságra törekvés nemcsak elvi vagy erkölcsi szempontból fontos, hanem az üzleti döntéseket is befolyásolja. Szeptember végén a Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) több tucat ágazati szakértővel közösen tartott tanácskozást, hogy megvitassák a dísznövénytermesztés fenntarthatóságának legfontosabb kérdéseit.

Az eseményt a GreenTech Live & Online, a Floriculture Sustaina­bi­lity Initiative (FSI) és a Flo­raCulture International magazin együttműködésével szervezték. Az eseménynek számos támogatója is volt, a legnagyobb szponzorok közt szerepel egyebek közt a Royal FloraHolland nagybani virágpiac, vagy a vágott virágokat fris­sen­­ tar­tó termékeiről ismert Chrysal cég.

David Bek, a Coventry Egyetem (Egyesült Királyság) oktatója szerint a járvány megmutatta az emberek sebezhetőségét, valamint feltárta az ellátási láncok működésének gyenge pontjait.

A biztosítók átvizsgálták kockázati politikájukat, a befektetők pedig a klímaváltozás szempontjából is górcső alá veszik a beruházásokat. Ha tehát egy kertészeti vállalkozó biztosítást kíván kötni, befektetésen gondolkodik, az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó terveket is várnak tőle.

Az előadó arra is fölhívta a figyelmet, hogy a következő években a politikai döntéshozók és a fogyasztók is kénytelenek kompromisszumokat kötni, ahogy növekszik a klímaválság kezelésének fontossága.

Az AIPH a tanácskozás előtt fenntarthatósági felmérést végzett. Abból kiderült, hogy a fenntarthatóság érdekében elsősorban a műanyagok, a növényvédő szerek, az energia, valamint a víz felhasználásának csökkentésére törekednek az ágazat szereplői.

Csak együtt sikerülhet

A kertészeknek döntő szerepet kell vállalniuk a klímaváltozás kezelésében, ám egyelőre még a szakértők sem értenek abban teljesen egyet, hogyan is néz ki a fenntartható dísznövényipar. A konferencia résztvevői – akik a dísznövényágazat kulcsszereplői voltak Észak-Európától Észak-Amerikáig – megvitatták, milyen kihívások előtt állnak saját vállalataik a fenntarthatósággal összefüggésben.

A környezetbarát megoldások immár számos választási lehetőséget adnak a termelőknek, például a termesz­tő­közegek, a termesztőedények és a csomagolás terén, számos területen azonban nehézségekkel szembesülnek, mivel a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatban még nem mindenhol valósult meg az ehhez nélkülözhetetlen szemléletváltás.

A panelbeszélgetéseken a szakemberek azt hangsúlyozták, hogy több partnerségre van szükség a teljes ellátási lánc vállalatai között. Szép példaként említették a kolumbiai virágexportőrök szövetsége által 1996-ban bevezetett Florverde Sustainable Flowers tanúsítási rendszert. Ez az együttműködés a virágexportőr-szövetség és egy növényvédőszer-hulladékot begyűjtő szervezet között jött létre, és jelenleg már 105 kertészet szerezte meg Kolumbiában és Ecuadorban a minősítést. A közelmúltban pedig a szövetség iránymutatást dolgozott ki a dísznövénytermesztés körforgásos működésére vonatkozóan. Ehhez az utóbbi 25 év kísérleti projektjeinek eredményeire támaszkodott, és együttműködött a kolumbiai környezetvédelmi minisztériummal.

A konferencián szó esett arról is, hogy a termesztőközegek esetében a fenntarthatóságról szóló viták motorja leginkább a tőzeghasználat mérséklése mögötti politikai nyomás. Cecilia Luetgebrune, a Growing Media Europe (GME) munkatársa hangsúlyozta, hogy a tőzeghelyettesítőknek gazdaságilag életképesnek, társadalmilag elfogadhatónak, és alacsony ökológiai lábnyomúnak kell lenniük. A GME a beszállítókat olyan protokoll létrehozásával támogatja, amely során elvégzik az összetevők elemzését, és kiszámítják azok ökológiai lábnyomát.

A vásárlók nemcsak többet akarnak tudni arról, hogy hol és hogyan termesztik a kínált növényeket, hanem egyre inkább érdeklődnek a termesztésben részt vevő emberek iránt is,

hangsúlyozták a konferencián is. A Fairtrade International tanúsítási rendszere az elsők között kezdte meg a munkavállalók védelmét és a kizsákmányolás elleni küzdelmet. De szigorúbb jogi rendelkezések is előkészítés alatt állnak, így várhatóan emberi jogokkal kapcsolatos intézkedéseket is beépítenek az uniós rendeletekbe.

Az első helyen

Richard Fernandes, a kenyai Marginpar dísznövénytermesztő vállalat társtulajdonosa, és a kenyai virágtanács elnöke úgy véli, hogy minden szempontból kiemelkedően fontos az emberekre összpontosítani, a vállalatokat ugyanis az ott dolgozók teszik sikeressé. Charlie Hall, a Texas A&M Egyetem dísznövény­ter­mesz­tési professzora pedig beszámolt egy fenntarthatósági marketinggel kapcsolatban végzett kutatásáról, amelynek eredménye szerint

a megkérdezett vásárlók 40%-a nagyon fontosnak értékelte a fenntarthatóságot. Ez az elvárás messze megelőzte a helyi beszerzés vagy az ökológiai termelés jelentőségét.

A konferencia zárásaként Tim Brier­cliffe, az AIPH főtitkára kiemelte, hogy a klímaváltozás valós gond, ezért a fenntarthatósággal foglalkozni kell. A tanácskozáson elhangzottak alapján az egyik legsürgetőbb feladat az ellátási lánc szereplőinek szorosabb együttműködése. Minden vállalatnak fel kell mérnie az ökológiai lábnyomát, és fenntarthatósági tervet kell készítenie a saját érdekében, és azért is, mert a vásárlókat érezhetően egyre jobban érdekli a környezetvédelem.

A konferencia előadásai elérhetők az AIPH honlapján, amelyhez regisztráció szükséges.

Forrás: Kertészet és Szőlészet