0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A laborhús után itt a laborkávé

A kávéimádók hamarosan olyan fekete nedűt szürcsölhetnek, mely nem ültetvényről, hanem egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte nagy népszerűségnek örvendő italt.

„Ez valódi kávé, mivel a kávén kívül semmilyen más összetevőt nem tartalmaz” – mondta el Heiko Rischer az AFP hírügynökségnek. A finn technológiai kutatóintézetben (VTT) dolgozó kutatónak és csapatának az volt az elképzelése, amikor belevágtak a projektbe, hogy

olyan kávét alkossanak, mely nem járul hozzá az olyan környezeti problémákhoz, mely általában a világ egyik legnépszerűbb italának előállításánál jellemző.

Nem kávészemekből őrlik, hanem egy, a növényből származó sejtcsoportból növesztik bioreaktorban megfelelő hőmérséklet, fény és oxigén ellátás mellett. Amint megpörkölik, a porból ugyanúgy lehet kávét főzni, mint hagyományos társaiból.

Rischer csapata ugyanazt az eljárást alkalmazza, mint amit a laboratóriumban előállított húsnál is használnak. Az állatok levágása nélkül előállított hús egyébként tavaly Szingapúrban kerülhetett először kereskedelmi forgalomba.

„A kávé egy problémás termék” – mondta Rischer.

A növekvő globális hőmérséklet miatt a meglévő ültetvények termésmennyisége csökken, ezért a gazdáknak még nagyobb területen kell kiirtani az esőerdőket, hogy növeljék a termőterületüket.

Bár a klímaváltozás egyben lehetőség is, hogy olyan területeken kezdjenek a kávé termesztésébe, ahol eddig nem volt rá alkalmas az éghajlat, hosszú idő, mire az ide telepített ültetvények képesek kielégíteni az fogyasztók igényeit.

Emellett problémát jelentenek a szállítás során elégetett fosszilis energiahordozók is, tehát logikus, hogy alternatívára lesz szükség.

A kutatók azt is vizsgálják, hogy a módszerükkel előállított termék mennyire lesz fenntartható, de véleményük szerint kevesebb munkaerő és energiaforrás szükséges az így előállított kávéhoz, mint a hagyományoshoz.

„Már tudjuk, hogy például a vízhasználatuk jóval alacsonyabb, mint a szabadföldön termesztetteknek” – mondta el a kutató.

Kóstoló próba

A kávéimádók számára azonban a siker kulcsa az íz. Egyelőre csak speciálisan képzett szakértő kóstolók próbálhatják ki, mivel az új főzet egyelőre „új élelmiszer” státuszba tartozik. Ráadásul ők is csak kóstolhatják, ízlelhetik, de nem nyelhetik le – mondta el Heikki Aisala kutató, aki a szakértő kóstolókat irányítja a projektben.

„A normál kávéhoz viszonyítva a sejttenyésztett kávé kevésbé keserű,”

ami annak köszönhető, hogy kicsit alacsonyabb a koffein tartalma, mondta Aisala az AFP-nek. Azt is hozzátette, hogy kevésbé hangsúlyos a laborban létrehozott ital gyümölcsössége. Ez azonban inkább a pörkölés miatt lehet. A kávé ízének zamatát ugyanis a pörkölés adja, a tudósoknak pedig nincs tapasztaltuk e téren.

Nem ez az egyetlen törekvés a kávé fenntarthatóbb alternatívájának megtalálására. Egy seattlei startup, az Atomo szeptemberben jelentette be, hogy 11,5 millió dollár kezdőtőkét gyűjtött össze „molekuláris kávéjának” létrehozására. Céljuk az, hogy ugyanolyan ízű italt hozzanak létre, de olyan organikus anyagokból, ami nem a kávé növényből származik.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is bizalmatlanok a fogyasztók a laboratóriumban növesztett élelmiszer helyettesítőkre, bár a fiatalabbak közt ez kevésbé hangsúlyos.

Az összes jótékony környezeti hatást egybevetve is arra figyelmeztetnek az élelmiszeripari elemzők, hogy a kávétermesztők megélhetése kerülhet veszélybe, amennyiben elterjednek ezek a laboratóriumban létrehozott termékek.

Helsinkiben Rischer úgy becsüli, hogy még minimum négy év, mire az általuk készített kávé megkaphatja a szükséges engedélyeket és kereskedelmi hátteret ahhoz, hogy egy polcra kerülhessen a hagyományos „rokonaival”.

A projektnek különös jelentősége van Finnországban, ahol a Statista elemző csoport szerint az éves kávéfogyasztás fejenként 10 kiló évente – ezzel pedig a világ élvonalában tartoznak.

Forrás: phys.org