0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új korszak indul a magyar agráriumban

Ma mutatták be az Agrárminisztériumban Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portált. A fiatalokkal meg kell szerettetni az agráriumot, megmutatni nekik, hogy lehetőség rejlik a mezőgazdaságban, fogalmazott a tárcavezető.

A 21. század egyik nagy kihívása, hogy miként tudjuk megőrizni és megújítani azt a különleges társadalmi, gazdasági és szociológiai egységet, amelyet vidéknek nevezünk. Nem egyszerű a feladat, ugyanakkor a jövőnk szempontjából elengedhetetlen, hogy válaszokat találjunk ezekre a kihívásokra. Így fogalmazott Nagy István agrárminiszter azon a mai sajtóeseményen, amelyet a Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portál indulása kapcsán tartottak.

Ez csak úgy lehetséges, ha megvalósul az agrárium digitális átállása, és sikeresen bevonják az új generációt a mezőgazdasági feladatokba. Ennek a sikernek a feltétele az, hogy a digitalizációs technológia minél szélesebb körben elterjedjen. Az első lépés, hogy újra meg kell szerettetni a fiatalokkal a vidéki élet szépségeit, kihívásait, el kell oszlatni a sztereotípiákat, valós alternatívát kell nyújtani nekik, hogy a gazdálkodásban, a vidéki életben perspektívát, egzisztenciális biztonságot és munkalehetőséget lássanak.

Fontos feladat annak tudatosítása, hogy ma már az agráriumban egyre erőteljesebben megjelenő technológiai fejlődés nemcsak megkönnyíti a munkavégzést, de megköveteli a résztvevőktől a folyamatos tanulást.

Nagyon fontos, hogy ma egy agrármérnöknek nemcsak az alapismereteket kell tudni, hanem azzal a tudással is rendelkeznie kell: hogyan lehet adatokat nyerni, ezeket az adatokat hogyan lehet feldolgozni, és az adatokból milyen következtetéseket lehet levonni, végül pedig mindezekből helyes döntéseket lehet hozni. Ez az az új típusú agrármérnök, akire szükség lesz az elkövetkező időkben, ez a tudás fogja ledönteni a sztereotípiákat, mutatott rá a tárcavezető.

Korszerű, naprakész tudás nélkül ma már elképzelhetetlen a sikeres gazdálkodás.

A precíziós eszközök, a drónok, a szenzorok a felhő alapú szolgáltatások is csak akkor fognak jól működni, ha a mögöttük lévő gazda érti és elfogadja a használatukat. A digitális mezőgazdaság digitálisan felkészült gazdákra számít. Ebben a szellemben alkották meg 2019-ben a digitális agrárstratégiát. Ennek célja, hogy

az információk gyűjtésével, feldolgozásával, automatizálással hozzájáruljon a mezőgazdaság jövedelmezőségének növekedéséhez, a környezeti erőforrások hatékony felhasználásához.

Kiemelt figyelem összpontosul a képzésre, a kompetenicák elsajátítására. Korszakváltásra van szükség, amelyben hatalmas jelentőségű a Digitális Agrárakadémia. Ott hozzáférhetők a tananyagok, a bemutató gazdaságok adatbázisai, a projekt hírei, eseményei.   A Digitális Agrárakadémia létrehozásáról a Digitális Jólét Program áprilisi közleménye számolt be. Működési forrásait kormány 2027-ig biztosította. A honlap itt érhető el. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a fejlődésben rejlő lehetőségeket emelte ki. Schanda Tamás úgy fogalmazott: a digitalizáció elterjesztésében nagy feladat hárul a magyar felsőoktatási intézményekre. A következő évek egyik legfontosabb feladata az egyetemek megerősítése, hiszen csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kérdéseire.

Fontos mérföldkő volt a MATE létrejötte. A kormány azt szeretné, hogy Magyarország a folyamatoknak ne csupán követője, hanem alakítója legyen. Ehhez a korszerű tudásbázis, a megújított szakképzés és felsőoktatás, a kiterjedt kutatóhálózat, az ösztönző jogszabályi környezet, a támogató gazdaságpolitika mellett korszerű, folyamatosan bővülő tudásbázisra van szükség – indokolta a Digitális Agrárakadémia létrehozását.

A közzétett tartalmakat a legkiválóbb hazai szakmai műhelyek fejlesztették, több egyetem működött közre.

Az akadémia kapcsolódik az agrár-szaktanácsadási rendszerhez, így a képzéseken részt vevők igény esetén segítséget kaphatnak a saját gazdaságuk digitális fejlesztéséhez is. Bízik benne, szögezte le, hogy ez a fejlesztés számtalan gazdának segít majd, és hozzájárul ahhoz, hogy a hazai gazdasági modellt tovább lehessen erősíteni.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem rektorhelyettese a honlapot fenntartó intézmény képviseletében folyamatos képzést és tájékoztatást ígért a Digitális Agrárakadémián keresztül.

A portál létrejötte az egyetem harmadik missziójába illeszkedik, hiszen küldetésük a gyakorlatorientált oktatás.

A portálon innovációs célzattal 2027-ig meg fognak jelenni az egyetem együttműködő partnereinek megoldásai, a termelők döntései pedig ennek következtében könnyebbé válnak eszközvásárlás, döntés előtt.

A MATE fizikailag is segíti a folyamatot, több, mit 11 ezer hektárt művelnek, melyből mintegy 3000 hektár bemutató üzem lesz, ahol a termelők a technológiákat a valóságban is megismerhetik majd.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu