0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csak négy ország bortermelése nő idén a világon – Magyarország köztük van

Mélyrepülésben a világ bortermelése, a borkedvelőknek valószínűleg többet kell majd az idén fizetniük kedvenc borukért, de a folyóborok is drágulhatnak. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legfrissebb adatai szerint bár nem rengette meg az USA bortermelését a kaliforniai tűzvész, mégis csak négy bortermelő országban várható, hogy emelkedik az előállított mennyiség.

Az OIV a világ bortermelését az idei szezonra 246,7 millió hektoliterre becsüli, ami az előző évinél 8 százalékkal kevesebb. A csökkenés oka a világ vezető európai bortermelő országainak, Franciaország, Spanyolország és Olaszország szőlőültetvényeit sújtó tavaszi fagy, majd az azt követő nyári hőség.

Olaszországban a súlyos tavaszi fagyok, majd a „pokoli nyári hőség” hatvan év óta a legalacsonyabb szőlőtermést okozták, amíg Franciaországban a II. világháború utáni időszakban az idei a második leggyengébb évjárat. Spanyolországban és Németországban is komoly termeléscsökkenésre számítanak, az Amerikai Egyesült Államokban azonban – a kaliforniai tűzvész ellenére – a tavalyihoz hasonló termést várnak.

A világ három legjelentősebb bortermelő országában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban 23, 19, illetve 15 százalékos csökkenésre, 39,3, 36,7, illetve 33,5 millió hektoliter borra számítanak.

Argentínában és Chilében az El Niño jelenség miatt csökkent a termés. Az OIV szerint az idén tovább folytatódik az borágazat mélyrepülése, ami már tavaly elérte a 60 éves mélypontját.

Az OIV adatai szerint csak Portugáliában (6,6 millió hl), Romániában (5,3 millió hl), Magyarországon (2,9 millió hl) és Ausztriában (2,4 millió hl) nőtt a bortermés 2016-hoz képest.

Az alacsony szőlőtermés miatt feltehetően a borárak is nőnek. A holland agrárbank, a Rabobank elemzői a világ borkészleteinek drámai csökkenését jelzik előre, ami a miatt jelentősen nőhet a legolcsóbban árusított folyóbor ára.

Egyelőre azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az európai szőlőültetvények nem mindegyike szenvedett időjárási károkat. A 2017-es évjárat borai sok esetben több év után kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az árképzés nagyban függ az egyes bortermő helyek borkészleteinek nagyságától.

A mennyiség nem minden, vélik az elemzők. Európa számos térségben csúcsminőséget várnak a gazdák. Vannak azonban olyan borvidékek, ahol a borászatok súlyos likviditási problémákkal küzdenek, így például a franciaországi Loire-völgyében, ahol tavaly és az idén is fagy pusztított. A Rajna-vidéken azonban a száraz és forró nyár következtében igen korán megkezdődött a szüret, a szőlő minősége kiváló, bár több dűlőben jelentős a termésveszteség.

 

Forrás: oiv.int/decanter.com