0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ártári ligeterdő rejtélyei

A forró nyári napokat enyhítendő, különösen érdemes ellátogatnunk az Alföld folyóvizei által szeldelt, s ezáltal legzöldebb tájegységére, a Körösök vidékére. Oda, ahol nemcsak a vízitúrákat kedvelők, hanem a bakancsos turisták is felüdülhetnek a folyók menti ligeterdőkben.

A Fekete-Körös bal partján elterülő Gyula-városerdei Parkerdőben vezet a Galagonya Tanösvény, amelyen végighaladva az erdő állat- és növényvilágán kívül megismerhetjük az erdészek munkáját, sőt még a talajéletről is képet kapunk.

Az Erdélyi-szigethegységből induló tiszta vizű patakok folyókká állnak össze, majd kifutva a síkságra, a mai Magyarország területén adnak egymásnak randevút. E folyók – a Berettyó és a Körösök – útja csupán néhány száz kilométer a hegyektől a Tiszáig, mégis megmutatják a Kárpát-medence folyóvizeit övező tájak szinte minden arcát.

A Fekete- és a Fehér-Körös mentén elterülő erdők hazánk délkeleti részének legnagyobb kiterjedésű, folyó mentén összefüggő keményfás ligeterdei.

E tájon a Bihar- és a Béli-hegységből származó folyók hordalékán járunk, alig 100-120 kilométerre azok forrásvidékétől. Tiszta időben akár a hegyek horizonton feltűnő sziluettjét is megpillanthatjuk.

A Fekete-Körös magyarországi szakasza a Tiszántúl egyik legérintetlenebb tája. A mályvádi erdőt határoló Fekete-Körös pedig egyike a leginkább szabályozatlanul hagyott folyóinknak. Az államhatártól a szanazugi összefolyásig kanyargó 20,5 kilométeres szakasza igézően vadregényes: húsz erős hurkot és ívet vet. A kanyargó folyót több ezer hektár kiterjedésű erdő kíséri.

Az ősi erdőszigetek – Keszi, Bányarét, Törökerdő, Mályvád, Sitka – erdeiben még ott kanyarognak az elhagyott Körös-medrek. A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. több évtizedes vízpótló törekvéseinek eredményeképpen nagy részük ma újra vízjárta vidék.

A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont. A terület évszázadok óta kiváló vadászterület, dámvadállománya messze földön híres.

A Bányaréti őstölgyes hazánk ezredik védett területe, valamikor legelőhöz kapcsolódó delelőhely volt. Kocsányos tölgyei és vadkörtéi a Körös-vidék egykori tölgyerdőinek maradványaként jelentős genetikai és táji értéket képviselnek.

A DALERD Zrt. által kezelt Körös menti változatos erdőterületek az egyébként fában szegény Alföldön helyezkednek el, emiatt gazdasági szerepükön túl fokozott jelentőséggel bírnak az erdők környezet- és természetvédelmi funkciói is. Ennek jegyében 2001-ben 15 állomásból álló tanösvényt épített ki az erdőgazdaság a Fekete-Körös bal partján elterülő Gyula-városerdei Parkerdőben. Ez a DALERD Zrt. által kezelt erdőrész közel 100 éve esőbe- állókkal, kijelölt tűzrakó helyekkel, padokkal, kúttal, kiépített gépjárműparkolókkal szolgálja a kirándulók kikapcsolódását. A Gyulától és Sarkadtól is kb. 8 kilométerre húzódó Galagonya Tanösvényen az ártéri keményfás ligeterdők életközösségeivel és a fenntartható erdőgazdálkodás mibenlétével ismerkedhetnek meg a Körösök vidékén kalandozók.

A kényelmes turistaúton vezető, mintegy 1200 méter hosszú tanösvény szakvezetéssel kb. 1,5 óra alatt járható végig.

A városerdei erdészháztól indul, és ott is ér véget. A kiindulópontnál térképpel, jelmagyarázattal ellátott tábla igazítja útba a látogatót. A tanösvény 5 pontján tájékoztató tábla, 10 pontján pedig számozott oszlop található. Az ezekhez a pontokhoz tartozó információkat a DALERD Zrt. honlapján elérhető tanösvényfüzet tartalmazza.

A tanösvénytúra során a résztvevők megismerhetik a parkerdő fogalmát, az erdők gazdasági, környezetvédelmi és rekreációs szerepét. Számba vehetik a tölgy-kőris-szil ligeterdő fáit, cserjéit, lágyszárú növényeit. Részletes ismertetőt kapnak az erdő leggyakoribb rovarairól, madarairól, emlőseiről és egyéb állatairól.

Megfigyelhetik az erdei növénytársulások kialakulását és a lebontó szervezetek munkájának eredményét. A táj alaposabb feltérképezését pedig két talajszelvénygödör is segíti.

Az egyik az erdei öntéstalaj, a másik a réti talaj tulajdonságainak vizsgálatát szolgálja. A tanösvénytúra során a látogatók betekintést nyerhetnek az erdész munkájába is. Az öregedő, közel 110 éves parkerdő egyik erdőrészét, két esztendeje jelentős viharkár érte, ott hagyományos erdőfelújítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Más, természetes úton kiritkult állományrészeiben pedig természetszerű, lékes erdőfelújítási tevékenységet folytatnak az erdészek. Érdemes megtekinteni e munkálatokat is.

Nagyobb létszám esetén, előzetes időpont-egyeztetéssel a szomszédos Erdészeti Erdei Iskolában szakvezető segítsége is kérhető a tanösvény bemutatásához, illetve egyéb erdei iskolai programokhoz.

A Galagonya Tanösvény a Gyuláról Sarkadra vezető országúton érhető el. A Fekete-Körös remetei hídjánál, a folyó Gyula felőli gátjára fordulva az első lejárón jutunk el a tanösvény információs táblájához, majd az erdőbe vezető úton jobbra kanyarodva az erdészház előtti kiinduló állomáshoz. Vonattal a Békéscsaba–Gyula– Sarkad–Kötegyán–Vésztő-vasútvonalon a városerdei feltételes megállóhelyen leszállva közelíthető meg a tanösvény nyomvonala. (Szükség szerint a József Szanatórium megállótól is elérhető.)

Vid Katalin
DALERD Zrt.

Fotók: Puskás Lajos

Forrás: A Mi Erdőnk