0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

„Ez nem az a kategória, amit ebéd mellett meg lehet vitatni”

Kevés nagyobb kihívás van egy családi gazdaság életében, mint amikor arra kerül a sor, hogy át kell adni a fiatalabb generációnak az üzem irányítását. Az agrarheute.com portálon a minap jelent meg egy cikk néhány hasznos tanáccsal az érintetteknek.

Egy olyan tanácsadónak tettek fel öt kérdést, akinek kimondottan családi cégek generációváltásának levezénylése a szakterülete,

már sok családnak segített összehangolni az ezzel kapcsolatos elképzeléseit és céljait.

Arra a kérdésre, hogy min áll vagy bukik a gazdaságátadás, azt válaszolta Viola Sander, hogy két dolgot rendszerint alul szoktak becsülni: az egyik az egész akció összetettsége, a másik pedig a dolgok átbeszélésére fordítandó idő.

Körülbelül ötször annyi alkalommal kell összeülni, és körülbelül ötször olyan hosszan kell megbeszélni a terveket, mint a legtöbben hiszik!

Ez nem az a kategória, amit ebéd mellett meg lehet vitatni, hívta fel a figyelmet.

Nagyon nagy kihívásnak nevezte a szakértő, hogy az érintettek személyes érdekei is érvényesülni tudjanak, miközben mindannyian a gazdaság érdekeit tartják szem előtt. Szó esett arról a párhuzamról is, amit egy új beruházás, illetve a gazdaságátadás megtervezése között szoktak vonni. Viola Sander egyetértett azzal, hogy ugyanolyan gondos tervezésre van szükség, és ugyanolyan részletességgel végig kell gondolni a következményeket, az anyagiakat is. Mindenesetre egy istállóépítés-beruházásnak ritkán van annyi érzelmi vonatkozása, mint a generációváltásnak… – tette hozzá.

Ám minden igyekezet ellenére előfordul olyan is, hogy nincs megoldás, nem tud létrejönni az üzem átadása, erre is mondott példát a szakértő. Ezért is nagyon fontos minél korábban átbeszélni a személyes érdekeket; ne az előrehaladott tárgyalások közepén derüljön ki, hogy tulajdonképpen semmi indíttatásuk nincs a fiataloknak a családi gazdaság irányítására, vagy semmilyen értelmes jövőképük nincs.

És sajnos olyan is van, hogy a családtagok összevesznek, pedig az üzem is életképes és a tervek is jók; ennél nagyobb dráma nincs, mondja Viola Sander.

Véleménye szerint ma már nagyon sok lehetőség van az üzemszervezésre úgy, hogy a személyes érdekekkel is össze lehessen csiszolni mindezt. Óriási feladat, de jó adó- és jogi tanácsadás mellett, rengeteg időt rászánva megoldható, nyilatkozta az agrarheute.com portálnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu