0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az erdészeti politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az uniós Erdőstratégiáról, amelyben egyértelműen kimondták, hogy nem kérnek az Európai Bizottság újabb hatáskör elvonási kísérletéből.

Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban, ezért a stratégia alapján készülő uniós jogszabályok kidolgozása során az Európai Bizottságnak tekintettel kell lennie a tagállamok nemzeti szabályozáshoz való jogára – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agárminiszterek elfogadták a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Uniós Erdőstratégiáról szóló Tanácsi következtetéseket.

Az Európai Bizottság által július 16-án közzétett Stratégia számos, az európai erdők fejlesztését segítő elképzelést vázol fel, válaszul a sürgető kihívásokra. Meghatározza azt a cselekvési keretet is, amely biztosítja az erdők növekedését, egészségét, sokféleségét és ellenálló képességét.

Az októberi tanácsülésen Magyarországgal együtt több tagállam is kifogásolta, hogy a tervezett intézkedésekkel a Bizottság túlterjeszkedik a hatáskörén, korlátozva ezzel a tagállamok önállóságát. Aggodalmukat fejezték ki továbbá, hogy a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontok között nincs megfelelő egyensúly. A mai brüsszeli találkozón a miniszterek egyetértettek abban, hogy az erdészeti politika tekintetében tiszteletben kell tartani a tagállamok nemzeti szabályozás megalkotásához való jogát.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban és a felhalmozott szakmai tapasztalatokat is csak így lehet eredményesen hasznosítani.

A tárcavezető kitért az erdőgazdálkodás szerepére a Zöld Megállapodás célkitűzéseinek elérésében és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában és a meglévő erdőterületek megőrzésében. Elmondta, hogy az erdők és az erdőalapú ágazat fontos szerepet tölt be a versenyképes biomassza alapú uniós gazdaságra való átállásban. Hangsúlyozta továbbá, hogy az erdők megújuló erőforrásként való használatát csak ellenőrzött, tervszerű és fenntartható erdőgazdálkodással lehet megvalósítani, azért az ezekhez kapcsolódó fejlesztések kellő figyelmet és hangsúlyt kell, hogy kapjanak a stratégia végrehajtása során.

Forrás: Agrárminisztérium