0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy darabig még nem fog Németország sertést exportálni

Németországban újra megjelent a sertéspestis egy telepen, ráadásul az ország egy olyan területén, mely eddig mentes volt a betegségtől. Közben a német kormány Kínával tárgyal az importtilalom részleges vagy teljes feloldásáról – szakértők szerint esélytelenül.

A hét elején egy kelet-németországi állományban igazolták az afrikai sertéspesti (ASP) jelenlétét.

Kína és más meghatározó vásárlók 2020 szeptemberében betiltották a német sertéshús behozatalát, miután az első ASP megbetegedést vadon élő állatokban igazolták Kelet-Németországban, a lengyel határ mentén, de a német sertéshús értékesítése Európán belülre továbbra is folytatódik.

Németország arra kéri Kínát, hogy fogadja el a regionalizáció lehetőségét, amely az egész országból történő értékesítés általános tilalma helyett csak az ország azon régiójából származó sertéshús behozatalát állítja le, ahol ASP-t találtak.

„Hogy a legfrissebb ASP fertőzés egy farmon történt, nagyon megnehezíti a tárgyalásokat a behozatali tilalmakról Kínával és más nagy ázsiai importőrökkel. – mondta Tim Koch, az AMI német piackutató cég elemzője. „Szerintem évekbe telhet, mire a kínai piac újra megnyílik a német sertéshúsexport előtt.”

Az ország keleti részében a vaddisznóállományban 2703 esetben mutatták ki a sertéspestist elsősorban Brandenburg és Szászország keleti területein. A jelen esetben is a lengyel határhoz közeli Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány egyik gazdasága érintett a megbetegedésekben. A Lengyelországból Németországba vándorló vaddisznók terjesztik az ASP-t.

Justin Sherrard, a Rabobank szakértője is úgy véli, hogy az újabb megbetegedés a sertéstelepen nem tesz jót a kínai tárgyalásoknak, sőt, kiemelte:

„Még akkor is nehéz helyzetben vannak az érdekképviseletek a tárgyalóasztalnál, ha Németország sikeresen tartja kordában a sertéspestist, és a megbetegedések csak az ország keleti részére jellemzők, ráadásul ott sem nagy területen.”

Hozzátette: „Globális kereskedelmi szempontból nézve azonban az eset semmin sem változtat. Németország ázsiai és egyéb kereskedelmi partnereit jelenleg jól ellátják más európai exportőrök. Az importra szoruló országok a német sertéshús nélkül is boldogulnak.”

Forrás: Reuters