0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jet-skikkel is mentették a teheneket Kanadában

Minden erejükkel menteni próbálják a jószágokat a kanadai Brit Kolumbiában, ahol két nap alatt egy hónapnyi csapadék zúdult le. Az ország jelentős mezőgazdasági területét érinti az áradás, több ezer tejelő tehén és baromfi istállója került víz alá.

Az elmúlt napokban özönvízszerű esőzések zúdultak a nyugat-kanadai Brit Columbia és az amerikai Washington állam egyes részeire – volt olyan terület, ahol két nap alatt egy hónapnyi eső esett -, és áradásokat illetve sárcsuszamlásokat okoztak, amelyek autópályákat nyeltek el, és több ezer embert kellett evakuálni. Egy ember meghalt, és többeket eltűntként tartanak nyilván.Abbotsford, Kanada egyik legintenzívebben és legváltozatosabban művelt része a legsúlyosabban érintett területek közé tartozik.

Több mint 1200 farmnak ad otthont, mely az 5,2 millió főt számláló Brit Kolumbia lakossága által fogyasztott tejtermékek, tojás és baromfi felét biztosítja.

A légi felvételeken jól látszik, hogy több állattartó telepet is elnyelt az árvíz. A gazdák és a lakosok kétségbeesetten igyekeztek megmenteni állatokat az emelkedő víztől, motorcsónakokat és jet-skiket is bevetve, hogy legalább a túlélő teheneket magasabban fekvő területekre vigyék.

youtube://v/ZMgc1a_3hdc

A farmok közül sok a Sumas Prérin található, egy alacsonyan fekvő, termékeny földterületen, amely közel egy évszázada egy tó lecsapolásával keletkezett.

Ugyan az árvízveszéllyel evakuálási parancsot adtak ki, de mintegy 300 ember szegült ennek ellen, és az állataik mellett maradtak. „Tudom, hogy a gazdáknak nehéz elhagyni az állataikat, de az emberek élete most fontosabb számomra, mint az állatállomány vagy a csirkék” – mondta Henry Braun, Abbotsford polgármestere .

Lana Popham, Brit Kolumbia mezőgazdasági minisztere szerint a vihar a tartomány agrárterületeinek jelentős részét sújtotta, és ezzel állatjóléti válságot idézett elő.

„Valószínűleg több száz farmot érintett az árvíz. Van, amelyik még mindig víz alatt van, van, ami szárazon, és több ezer állat pusztult el”

– mondta. Hozzátette, hogy a hatóságok igyekeztek utakat nyitni a járhatatlan területekre, hogy az állatorvosok eljussanak a bajbajutott jószágokhoz. „Lesznek olyan állatok, amelyeket el kell altatni, de vannak olyanok is, amelyek túlélték, és a következő 24 órában óriási szükségük lesz élelemre”.

Popham az elmúlt két napot videohívásokkal töltötte a katasztrófa sújtotta övezetben lévő gazdákkal. „Néhányan közülük az istállóikban vannak, amelyeket elöntött a víz, és látni az elpusztult állatokat is” – mondta.

Abbotsfordban Braun szerint még korai lenne megmondani, hogy hány állat pusztult el. Egy helikopteres felderítés azonban szörnyű képet mutatott a vihar hatásairól.

„Láttam olyan istállókat, amelyeken látszott, hogy féli tele vannak vízzel. Nem tudom elképzelni, hogy életben maradtak volna benne baromfik, de egyelőre pontos számokat még nem tudunk.”

A térségben 2010-ben több mint 9 millió szárnyast neveltek fel.

Mintegy 9000 tehenet tartottak abban a 60 tejgazdaságban, amelyet érintett a Sumas Préri evakuálási rendelete – nyilatkozta Holger Schwichtenberg, a Brit Kolumbiai Tejtermelők Szövetségének elnöke.

Ahogy a rendelet híre elterjedt, elmondta, hogy a tejtermelők összefogtak, hogy mérsékeljék a veszteségeket. „Számtalan gazda teherautókkal és pótkocsikkal kezdte el a szarvasmarhákat az érintett területekről az olyan gazdaságokba szállítani, mint az enyém. Mi biztonságos helyen vagyunk, így 40 tehenet szállítottak hozzánk”. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy hány tehenet vittek magasabb területekre, vagy hányat hagytak hátra.

Akinek meg is kímélte az áradás a gazdaságát, az is veszteséget könyvelhet csak el. A járhatatlan utak miatt nem tudják elszállítani a tejet, így több ezer liter vész kárba, mutatott rá Schwichtenberg.

Az óriási erejű vihar ráadásul 6 hónappal azután pusztított, hogy a térséget rekord hőhullám sújtotta, ami több, mint 500 ember halálát okozta, és számtalan erdőtűz forrása is volt egyben.

„Egész nyáron hőség és aszály tombolt, most pedig ennek pont az ellenkezőjével kell megküzdenünk.” – mondta Schwichtenberg.

Forrás: The Guardian