0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Békés és Csongrád-Csanád megyében is megjelent a madárinfluenza

Egy zsombói pecsenyekacsa állományban és egy újkígyósi tenyészlúd állományban is elsődleges madárinfluenza kitörést diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzést tegnap erősítették meg a vizsgálatok, mindkét állomány felszámolása folyamatban van.

A múlt heti esteket követően újabb baromfiállomány fertőződött meg madárinfluenzával. Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágását megelőző tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípust. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, a leölésük folyamatban van.

A Békés megyei Újkígyóson pedig egy 8 500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást. Ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte.

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A vonuló vadmadarak miatt – ahogy arra október végén, illetve a múlt héten is felhívtuk a figyelmet – a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. A hatóság ezúton is szeretné felhívni minden érintett figyelmét, hogy a naprakész információkért kövessék figyelemmel a Nébih tematikus oldalát.

Forrás: Nébih